Typiske Lesbiske i T-shirts

typisk lesbisk tørklede

Del

Det skabte røre og forundring i den danske modeverden da designerdoen Typisk Lesbisk i en håndevending fik det københavnske jet-settere i stort tal til at iklæde sig en helt almindelig hvid T-shirt med påskriften Typisk Lesbisk. cph-art går i clinch med klichéerne og afdækker hemmelighederne bag en forfriskende portion mode med mening.

 

I en kælder sort som kul beliggende en sidegade til en sidegade til en sidegade på det inderste Nørrebro sidder en yderst venlig ung mand ved navn Kasper Riisholt foran en meget potent computer. Dybt koncentreret bevæger hans sig rundt på brugerfladerne, og det er kun med en meget lille del af hans bevidsthed at han registrerer at døren til kælderlokalet går op. Han vender sig modvilligt og registrerer at en mager herre med briller har penetreret hans privatsfære. Langsomt vender han tilbage til virkeligheden, bryder ud i et smil og byder den bebrillede kulturjournalist velkommen. Han husker nu vagt at han i telefonen har sagt ja til at blive interviewet og gyser let ved tanken om at hans kompagnon ud i typisk lesbisk modedesign, fotografen Anne Mie Dreves på dette tidspunkt befinder sig i udlandet, og at han må klare ærterne uden back up.

 

Ja, scenen er sat og historien kan begynde. Historien om to gymnasievenner der efter en årelang adskillelse mødtes igen og satte sig for at skabe det, der skulle vise sig at blive et meget lille, men meget gennemslagskraftigt modeimperium. Kasper fortæller:

 

- For 2-3 år siden fik jeg og Anne Mie ideen til at lave en t-shirt hvor der stod typisk lesbisk på. Og den fik vi bare sindsygt meget respons på og for os var det meget tankevækkende at en enkelt t-shirt med et statement kunne virke så kraftigt.

 

Kasper Riisholt arbejdede på dette tidspunkt som grafisk designer og hans gode veninde Anne Mie Dreves som fotograf. Både Kasper og Anne Mie voksede op i Halsnæs, en lille by placeret mellem Frederiksværk og Hundested. Anne Mie gik i skole i Hundested og Kasper i Frederiksværk og de mødte hinanden på Frederiksværk Gymnasium og følte straks at der mellem dem herskede en slags fælles fornemmelse, et fælles fodslag. Det blev til en hel del hængen ud og så skiltes deres veje. Først ti år efter mødtes de igen, denne gang i København. Kasper havde taget afgang fra Arkitektskolens afdeling for grafisk design i 2002 og Anne-Mie havde afsluttet sin mesterlære som fotograf i 2003. De genvandt hurtigt fodslaget og delte deres glæde ved at være kommet væk fra provinsen og ind i de cirkler i det københavnske, der kunne give dem den inspiration, de havde savnet som provinsboere. Og så gik det over stok og sten. Under en samtale om et eller andet faldt de over formuleringen ’typisk lesbisk’ og besluttede at producere et eller andet med netop denne tekst. Og her kunne man jo tillade sig at spørge, hvorfornår lesbisk og hvorfor typisk.

 

- Dengang vi gjorde det var lesbisk nok det mindst sexede ord i hele verden. Det var et meget kedeligt ord og støvet på den helt gammeldags halvfjerdseragtige måde. Når folk sagde lesbisk så var det femø-lejren og bleer om hovedet og den dur. Det ville vi gerne gøre op med. Der er ikke nogen af os der var særligt begejstrede for de bokse som lesbiske bliver klemt ind i. Vi startede projektet som en community-ting og det er gennem myspace at Typisk Lesbisk oprindeligt kom frem.

 

Fra et livligt og velbesøgt forum på myspace voksede typisk lesbisk til også at være et produktionskollektiv på to. Produktionen af t-shirts blev sat på skinner og et række fest-arrangementer satte liv i kludene i kælderlokalet. Det var efter devisen, ’kom ned og få en øl og køb en t-shirt og hør noget musik’. Musik, der vel at mærke blev leveret af et af københavns med strålende stjerneskud, dj Rosa Lux.

 

- Den første event, det var den der hed 'Anne Linned' AKA we love Katharine Hamnett. Det var en lædervest der var printet på t-shirts og tørklæder. Og så tog vi nogle billeder der så meget moderigtige ud. Meget professionelt og modealvorligt. På billederne figurerede vores venner, venner fra det lesbiske miljø, og også børn. Vi kaldte simpelthen bare designet for Anne Linned efter det her store danske lesbiske ikon. Og så den helt klassiske typisk lesbiske lædervest.

 

Flere fester og flere designs og mere opmærksomhed. Både i inderkredsen og i yderkredsen, hos de lesbiske og hos de heteroiske stillede man sig selv og alle andre det samme spørgsmål:

 

- Folk blev ved at med sige: Hvorfor går de rundt med den her t-shirt de står typisk lesbisk Er det fordi de er lesbiske?

 

- Det var jo på et tidspunkt hvor statement t-shirten var helt fantastisk som udtryksform. Den havde ligget lidt i dvale i lang tid og nu kom den igen og var frisk og gav muligheden for at udtrykke noget specielt. Og skabe en tankevirksomhed hos dem der så den.

 

- Det der med tøj og mode er jo at, ligemeget om vi kalder det overfladisk eller ej, så er det tit via moden du udtrykker et eller andet om hvad du gerne vil være eller gerne vil sige.

 

Og når de moderigtige og de velklædte gik ind i en af byens mest fremadskuende modebutikker, 1206 i Naboløs i Københavns centrum og eneforhandler af Typisk Lesbisk, og kom ud igen med en t-shirt i posen, så spurgte de uden tvivl sig selv: Hvad er det egentlig der er typisk lesbisk?

 

- Hvad er typisk lesbisk? Basalt set vil vi jo ikke svare på det spørgsmål. Det er jo det er pointen. Det er jo vi netop ikke vil svare. For vi mener jo ikke der er noget der er typisk lesbisk. Vi vil gerne have at folk bare nogen gange møder hinanden mere åbent.

 

- Basalt set så er den der lædervest jo symbol på mange af de der fordomme. Det er det som, med et meget meget grimt ord kaldes betonlebbe. Som er en mere mandhaftig kvinde, som jo i den grad ikke appelerer til mænd, nærmest hader mænd, som synes det at være sexet det værste i hele verden og går med kæmpestore baggy bukser og med en fedtet sideskilning på den ufede måde og ikke er særlig fashion og i det hele taget er mere interesseret i håndværk og fodbold, og gør alle de der ting der ikke betragtedes som særlig fedt. Hvor bøsserne jo var dem der var de smarte og var i alle bladene og dut dut dut. Det var det vi gerne ville gøre op med.

 

Og Typisk Lesbisk ramte lige durkt ned i en tid hvor netop de lesbiskes position i samfundet og de stereotyper de levede med var i en rivende udvikling og forandring. Især på de danske dansegulve var der fart og forandringen. Lesbiske dj’s begyndte at spille op til deres mandlige heteroseksuelle modparter og skabte meget hurtigt et publikum og en platform. DJ-navne som Rosa Lux, Djuna Barnes og OliViagra var banebrydere og trendsættere i denne udvikling.

 

I september 2007 stod der i dagbladet Politikens i byen-sektion at læse i både sort og fed: ’Lesbiske er de nye bøsser’ Og her skrev journalisten Janus Flachs Madsen følgende: ’Det er sket et markant skifte på den klubscene i København, hvor både lesbiske, bøsser og heteroer kommer. Det er ikke længere bøsserne, der er de synlige homoseksuelle i det miljø. Det er de lesbiske, mener Lars-Erik Frank’. Det var den tidligere redaktør for de homoseksuelles eget medie, Panbladet, der kom med denne udtalelse, og han uddybede: ’Hvor det før var bøsserne, der var de smarte og trendy, er det i dag de lesbiske, der sætter scenen og står for noget nyt og opsigtsvækkende i det københavnske natteliv’. Typisk Lesbisk blev en naturlig del af denne proces.

 

¬- Det er nok fordi de lesbiske har haft den fordel at kunne blende mere ind i mainstreamsamfundet, hvor bøsserne har været mere på kant og gakket mere ud og derfor også markeret sig i kulturlivet.

 

- Det lesbiske miljø har i den grad haft behov for at markere sig og sige: VI ER HER! Lige meget om vi blender ind eller ej. Og vi har også markante talenter blandt os. Det er ungt, det er nyt, det er friskt. I hele sluthalvfemserne og starten af det nye årtusind har vi oplevet den der halvtredserpænhed, kønsforskrækkethed, tilbage til de gamle dyder, så feminismen har haft trange kår. Og der har de lesbiske jo haft behov for at sige noget andet og det har haft grobund, fordi der har i den grad været behov for at der var nogle kvinder sagde: OK, jeg vil bare styre mit liv, jeg har lyst til at give den max skrue og lave skøre ting og ikke bare være den her pæne pige der passer ind. For lige pludselig blev det lige lidt for spændetrøjeagtigt at skulle passe ind i det samfundsideal der har været fremherskende.

 

- Jeg oplever at der er en glæde over at kunne sige: ’Her er jeg!’, som jeg synet er ret stærk. Og så fordi det bliver sagt på en ny måde så virker det også så livsbekræftende ægte. Fordi det hverken er feministklicheen eller betonklichéen, men et nyt udtryk, hvor de lesbiske som gruppe placerer sig på en ny måde i kulturlivet.

 

Der er tilsyneladende ingen ende på Typisk Lesbisk og deres foretagsomhed. I samarbejde med det lesbiske hollandske undergrundsblad GLU/ Girls Like Us arrangeres releaseparties ligesom duoen præsenterer udstillinger med internationale kunstnere, som eksempelvis den hollandske kunstner Gidon Schults, i hovedkvarteret. Og netop nu er en spritny kollektion på gaden.

 

- Det seneste design er en lidt mere eksplicit Typisk Lesbisk T-shirt hvor vi har skrevet Tyspisk Lesbisk, men denne består bogstaverne altså af dildoer og tissemænd. Man kan jo sige, helt klassisk, at det er jo ikke lesbisk på nogen måde, men måske er det netop det, der mangler i et lesbisk forhold, så måske er det lesbisk alligevel. Og så har vi forsøgt at give det noget mere kant igen, noget der er lidt mere grimt og for at få humoren tilbage i Typisk Lesbisk

 

- Vores T-shirts var blevet lidt af et fashionstatement har vi fundet ud af, folk går i byen med et lækkert Typisk Lesbisk-tørklæde og så er det skide smart. Pæne forstadsfruer fra Hellerup går også med Typisk Lesbisk-tørklæde og det har været underligt og også dejligt og rart, men også givet os lyst til at skubbe den lidt længere ud.

 

Typisk Lesbisk har, med ganske enkle midler, formået at sætte modeindustrien stolen for døren og genintroducere meningen i moden. Nøjagtig som modeskabere som Vivienne Westwood og en af Typisk Lesbisk’s egne inspirationskilder Katharine Hamnett gjorde det for årtier siden. I en branche hvor laveste fællesnævner er blevet eneste gangbare mønt, har designerduen Riisholt & Dreves givet en helt anden slags valuta for pengene og blevet symbol på et dybfølt savn hos dem der ved, at moden kan flytte milepæle, hvis bare den tør.

 

I en kælder sort som kul beliggende en sidegade til en sidegade til en sidegade på det inderste Nørrebro sidder en yderst venlig ung mand ved navn Kasper Riisholt foran en meget potent computer. Han er egentlig ganske tilfreds. I dag har han endnu en gang skubbet den lidt længere ud.

Tjek Typisk lesbisk på www.typisklesbisk.dk

Event kalender

Su Mo Tu We Th Fr Sa
1
2
3
4
5
6
7
 
 
 
 
 
 
 
8
9
10
11
12
13
14
 
 
 
 
 
 
 
15
16
17
18
19
20
21
 
 
 
 
 
 
 
22
23
24
25
26
27
28
 
 
 
 
 
 
 
29
30
1
2
3
4
5
 
 
 
 
 
 
 

Bliv en forfatter!

Bliv en forfatter!