Bühne Spiel: Undergrundsteater med stærk fællesskabsånd

×

Error message

  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.
  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.
  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.
  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.
"Bühne"

Del

Enghavevej's ”Basement” huser i denne måned årets undergrundsteater-festival: "Bühne Spiel". Det er Københavns største undergrundsteaterfestival, og er sat i gang af foreningen "Bühne”.  Der er 9 forskellige forestillinger, som vil blive vist frem til slutningen af oktober. cph-art var talte med festivalens styregruppe inden festivalens start. Vi talte om "Bühnes" udgangspunkt, om at lave teater og ikke mindst om fælleskabet.

Vi sidder i et af Husets små rum under taget i Rådhusstræde. Der er fire mennesker: Viktoria Hammer-Jakobsen, Thomas Vilhelm Larsen, Rasmus Leckband og Sika Pedersen, som danner styregruppen for "Bühne Spiel". "Bühne Spiel" er er resultatet og den årlige kulmination af "Bühne"s arbejde. "Bühne" er en teaterforening med udgangspunkt i folk, som har gået sammen på Rødkilde højskole, og gerne vil lave teater. Selve navnet stammer fra tyske "Bühne" og kan føres til en af skolens studieture til Berlin og facination af den tyske scene.

Som udgangspunt var der en foreningder blev dannet af folk, der vil gerne lave teater, men:

-Så var der den her forening, men det er ligesom ikke nok, - siger Viktoria - Det var en hel masse mennesker, som gerne ville lave teater men som ikke rigtig gjorde det.
Dog var der nogle, som ville noget mere end blot sidde og vente på at der kom nogen og tilbyder dem noget. De tog sagen i egen hånd og inviterede foreningsmedlemmer til at lave teater. Ikke blot teater, men en hel teaterfestival, der bygger på et rigtig solidt grundlag, som hedder:

Fælleskabsånd

Da beslutningen blev taget,  gjaldt det bare om at komme i gang, ikke bare i sin egen forestilling, med sin egen ide, og komme i gang alle sammen, sammen.
Thomas  har en god og meget iøjenfaldende vision om, hvordan tingerne foregår: "Vi støtter og hjælper hinanden. Vi har ni forestillinger nu, og alle deltagerne har mødtes siden marts måned, og har bygget noget sammen.
Det er som at have en flad grund og ville bygge et hus. Så finder vi ud af at vi har brug for mursten, og der er nogle, som kommer med dem, og så er der nogle, der er udvalgt til at blande cement, andre der skal lægge teglsten og andre sætter vinduer i. På den måde blev den bygget, og den er snart færdig. Der er nogle ting, der skal males, så kan folk flytte ind.
Det er det jeg synes er fedt. Vi bygger det op sammen; vi følger hinanden og støtter op om hinanden, og vi kender hinandens forestillinger og alligevel gør vi det ikke."
Viktoria tilføjer: "Det handler ikke kun om egen forestilling, men også om andres, da man har arbejdet sammen fra starten af. Man kender de andre personer og ved hvilke op og nedture de har haft. Man har skabt det her sammen, så det er ikke kun mit eget projekt jeg skal vise på en festival, som ellers har ikke meget med mig at gøre; sådan er det ikke. Det er MIN festival, hvor vi alle sammen har kommet med input."
Thomas fortsætter - "Vi var med, alle sammen - til at skabe. Nu rykker vi ind på søndag, så det er nogen der skal lave caféudsmykning og andre der skal køre til Rødkilde for at hente lys som vi fik lov til at låne. Nogle skal købe ind og andre skal lave rekvisitter eller scene. "

Men det handler ikke kun om fælleskab, som er intet værd uden fælles mål. Her er det klart fælles mål:

”Vi skal lave teater”

Thomas VIlhelm Larsen, som Vilhelm

Viktoria fortæller: ”Vi blev skudt afsted fra Rødkilde med indstillingen: vi skal lave teater. Dog har vi hurtig fundet ud af at det er umuligt at lave teater kun ved at stå på scenen. Der skal fundraising til, der skal laves PR, der er stole der skal slæbes rundt og der skal sættes lys. Og hvis vi gør det for andre, så vil der være andre der gør noget for een, eller laver noget andet de ellers kan, når ens egen forestilling kører. Det fungerer allerbedst når vi løfter i flok. Når vi siger til hinanden: det behøver du ikke ta' sig af idag, det er idag du står på scenen; jeg skal nok ta' mig af det - så føler man virkelig lettelse, fordi det er andre der hjalp. Vi er mange om tingerne og det er fælles indsats.
Vi venter ikke på et sted, hvor man kommer ind og det er op til de andre at ta' sig af alt; vi gør det selv.”

Viktoria og Thomas fortæller, hvor meget betyder det for dem, at det var dem sel, det fik det til at ske. ”Det er ikke nogen institution der har lavet det.”- siger Thomas - ”Og nu er der 9 forestillinger, der er blevet lavet. Hvis man har en drøm om en festival, så må man bare gøre det.”
Viktoria: "Det er også godt, hvis man skal frem i den branche - så sidder man ikke kun med sin lille skuespillerkrop og sit lille skuespillerpotentiale; man kan også andre ting. Det er en stor gevinst at få lov til at lave sådan noget og have styrke til at gå ind i det."

"Og denne tankegang kan jeg godt føle og leve mig ind i: Når man ikke får noget foræret, så bliver man nødt til at gøre tingerne selv og udfylde de forskellige roller, som bliver påkrevet af een, om man i gang med at lave teater, film, sitet eller noget helt andet. Dog når det er mange om det, så bliver det noget nemmere."

Thomas: ”Derfor det er godt, vi er så mange, og at vi har forskellige kompetencer. Folk er dygtige til forskellige ting og vi kan bruge hinanden, og alle er afhængige af hinanden for at få det her til at virke. Det er ting, der skal fungere, både udsmykning og rengøring, og der er nogle der skal stå i baren og nogle der skal huske at købe toiletpapir. Alle har opgaver og alle er lige vigtige. Det kan jeg godt li'.”

Det er inspirerende at tale med "Bühnes" styregruppe. Man bliver glad indeni og man kan mærke deres begejstring og stolthed over projektet som kulminerer i "Bühne-spiel" nu ”Basement” i Enghavevej på Vesterbro.

Ejerskab

Viktoria: ”Det bliver så personligt og det kan jeg godt lide. Vi laver det i vores fritid, da vi ikke kan leve af det. Og alle 40 mennesker var med fra starten af og har knoklet lige meget. Det giver en anden fornemmelse i maven. Man føler, festivalen er ens egen.”

Sådan er det, at skabe noget fra bunden, man har ejerskab på det, det bliver personligt og man har ansvar på en helt anden måde.

Viktoria: ”Man kan hurtigt mærke på de mennesker som kommer ind i Bühne om de er til dette fælleskab eller ej. Vi er generelt ret glade for at åbne op for folk, der er ikke nødveligvis er kommet fra Rødekilde højskole; dog udgør denne gruppe en stor del af de mennesker vi tiltrækker lige nu og vi kan mærke at det er præcis de mennesker der er parate til at skabe noget stort sammen.”

Thomas: "Vi er ikke kun skuespillere. Vi er teatermennesker, vi er teatermagere. Vi minder måske meget om de teatergrupper fra 70-erne, hvor alle løftede i flok. Man har selv slæbt rundt på sceneriet, har sat det op og bagefter spillede de selv. Vi er ikke bare skuespillere der kommer, spiller sin rolle og går igen.
Den her højskole-fælleskabs-ting gør et eller andet, hvor vi oplever at teater er noget vi gør sammen, hvor der også er andre der kigger på og tager stilling til det man laver.
Vi lavede også festivalen sidste år. Her indså vi, at det gik godt, og så måtte vi lære af den erfaring og gøre det endnu bedre. Vi udvikler os sammen."

Dog det er nogle bekymringer i forhold til dette højskolefælleskab. ”Man kommer til at kende mange mennesker, og der fare for at være for internt, men jeg synes at vi skal være gode til at åbne op og lukke nye folk ind for at gøre netværket større.” siger Thomas.

Bühne har fået ny bestyrelse, hvor det er kun Viktoria, Sika og Kristian (formand), der har været med i den gamle bestyrelse. De føler at de skal give noget videre, da mange af de nye ikke har prøvet at lave bestyrelsesarbejde før.

Og hvad er det, Bühne er? Det skal man både forklare sig selv og hinanden mange gange og måske revurdere.
Bühne-spiel gav sidste år en enormt stor fælleskabsfølelse af "Vi er der nu". Det får de allerede nu, inden festivalens start, da de har startet tidligere med øvelser og forberedelser og hele tiden havde inspirationsmøder og fællesarrangementer. De har formået at få større fælleskab denne gang. Og det er en helt fantastisk oplevelse at have.
Det kan være ret besværligt, rent praktisk, da foreningen har ikke egne lokaler, og får lov til at låne forskellige steder ude i byen eller mødes i en gård eller i en park. Folk øver forskellige steder og opbevarer forskellige ting og sager hjemme hos sig selv på deres små kollegieværelser eller hvor det ellers er muligt. Det er jo noget som gøres i fritid, hvor man forventer at lave noget, der er sjovt. Dog er det alvorligt, og det er ikke altid det sjove man kommer til at lave. Folk tager hinanden ekstremt seriøst. og både punker hinanden for nogle ting, men også regner med hinanden. For hvis det er en der ikke laver det der er aftalt, så er der andre ting der knækker."

Comments

Jeg har haft fornøjgelsen af at se 2 forestillinger på festivallen og det har været 2 store oplevelser: Hjertet er med på fulde drøn og man får teater i en klasse og i en form, som er unik og sjældent set på professionelle scener. Det er mennesker med jord på under neglende: du mærker det helt ind!

Bühne er en god sammenslutning med mange dygtige teaterfolk, men BühneSpiel er ikke "Årets Undergrundsteaterfestival" . Det er VILDSKUD - festival for uafhængigt teater.
Hvorfor?
Fordi VILDSKUD kører med en åben ansøgerrunde, hvor alle kan melde sig med et projekt. BühneSpiel er, som der også står i artiklen, mest for gamle elever fra Rødkilde.

Endnu en gang må understreges at Bühne ikke mest er for gamle Rødkilde elever. Personligt har jeg ikke været på Rødkilde og spiller stadig med i et af stykkerne. Godt nok er mange gamle elever fra højskolen, men det er en åben forening hvor alle teaterinteresserede kan være med.
Jonas

En ligegyldig og lidt dum diskussion! Bühne er ikke en lukket fest; men man bliver ikke en del af BühneSpiel ved at ansøge; det gør man ved at møde op og tilføre sin passion og dedikation. At det er endt med en gruppe rødkilder er fordi det er derfra Bühne udspringer; men alle har altid været velkomne og det har fra start været Bühnes erklærede vision at samle Undergrunden, fordi vi står stærkest sammen, allesammen. BühneSpiel 08 havde bla. inviteret de bedste forestillinger fra Vildskud 08 til at spille gæstespil. Undergrunden er for lille til at det kan betale sig at konkurrere og Vildskud for stor til at burde føle sig truet!
Dets mere dets bedre mine damer og herre; glæder mig til Quanga 2010!

... for lige at komme med en kommentar fra Bühne Spiels egen kerne, så vil jeg gerne understrege at bühne ikke er en "lukket fest".
Alle der havde noget på hjerte og et projekt de ville skyde i vejret, blev opfordret til at være med da Bühne Spiel blev sat igang i starten af marts.

Det er rigtigt set at mange af Bühnes medlemmer er tidligere elever fra Teaterhøjskolen Rødkilde, og at Bühne udspringer af folk der fra, men vi er en selvstændig organisation som Vildskud er det og Bühne er ikke 'mest for gamle rødkilde elever'...

Teaterfolk der har ville have en forestilling med på Bühne Spiel i år, har ikke gennemgået nogen form for ansøgningsrunde eller optagelse. De har meldt sig til og har skulle være indforstået med de præmisser der nu har været sat for at medvirke - præmisser som handler om hvordan man afvikler et så stort arrangement og hvordan vi klare det bedst muligt sammen.
Bühne har aldrig været, og bliver aldrig, en lukket fest!
- Viktoria Bühne Spiels Styregruppe.

Event kalender

Su Mo Tu We Th Fr Sa
27
28
29
30
31
1
2
 
 
 
 
 
 
 
3
4
5
6
7
8
9
 
 
 
 
 
 
 
10
11
12
13
14
15
16
 
 
 
 
 
 
 
17
18
19
20
21
22
23
 
 
 
 
 
 
 
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
 
 

Bliv en forfatter!

Bliv en forfatter!