Emilie Autumn – en aften bag Sindssygehospitalets mure

Emilie Autumn koncert i København i Pumpehuset. Foto: Lars Winther Schmidt

Jeg har lyttet til Emilie Autumn siden 2006, og vil derfor vove at påstå, at jeg er en ’kender’ indenfor hendes univers, der tager udgangspunkt i hendes egen historie og sindssygehospitalet ”The Asylum for Wayward Victorian Girls”. Derfor var jeg meget spændt og nervøs, da jeg stod med billetten i hånden og iført hjemmesyet kostume og kæmpe plateaustøvler marcherede imod Pumpehuset for at opleve min store heltinde ’live’. Eftersom at jeg kender alle hendes numre så godt, havde jeg meget store forventninger, men jeg var nervøs for, at jeg måske ikke ville få dem indfriet.

Del

Allerede da jeg trådte ind i forhallen i Pumpehuset, kunne jeg mærke at folk var ligeså spændte som jeg var. Det så ud til at næsten alle havde klædt sig fint på i deres yndlings Emilie Autumn inspirerede sæt tøj, og man kunne tydeligt se, at mange havde gjort ekstra meget ud af sig selv denne aften. Stemningen bar stærkt præg af, at folk have et frem til denne koncert, og at de virkelig ville det her. Størstedelen af de fremmødte var store fans, det var let at se.

Da folk begyndte at strømme op imod koncertsalen, blev de mødt af en scene dekoreret med tekopper og tekander, porcelænsmuffins, rotter og bamser. Det lignede noget fra et skævt dukkehus, hvilket er helt i Emilie Autumn ånd.

Emilie Autumn, concert i Copenhagen Photo: Lars Winther Schmidt

Uden anden opvarmning end ’gammeldags’ Britisk musik, gik koncerten i gang. Der blev lagt hårdt ud med nummeret ”Best Safety Lies in Fear”, et af Emilie Autumns instrumentale numre, hvor publikum fik mødt de tre ”Bloody Crumpets”, Emilie Autumns co-performers. Derefter blev vi mødt af Emilie Autumn selv, som fremførte ”4 O’Clock” fra hendes EP af samme navn. Herefter gik koncerten rigtig i gang med mange af de kendte numre fra det ”violindustrial” album ”Opheliac”.

Og hvad er egentlig en ”Opheliac”?  Ifølge Emilie Autumn selv, drejer det sig om et medicinsk begreb, hun selv har opfundet, til at beskrive en person – som regel en kvinde – der konstant gentager en cyklus, hvor de bliver drevet til det punkt, hvor sindet næsten knækker. Der er selvfølgelig en reference til Shakespeares ”Hamlet”, hvor Ofelia bliver drevet til vanvid og drukner sig. Dette tema om druknedøden har Emilie Autumn taget til sig, og benytter det i flere af hendes sange og digte.

Emilie Autumn concert i Copenhagen. Photo: Lars Winther Schmidt

Som koncerten skrider frem, bliver man næsten i tvivl om, hvorvidt der er tale om en koncert eller et show. Der er mange små ”personlige skuespil” imellem kvinderne på scenen, og man får indtrykket at man bliver inviteret indenfor i deres hverdag. Der er masser af humor på scenen, og det smitter af på publikum. Selve sceneshowet byder på fantastiske kostumer med korsetter, hatte, glimmersten og fjervifter i bedste burlesque stil. Der er så megen intensitet hele koncerten igennem, at jeg selv stod og følte mig forpustet når Emilie Autumn tog sig tid til at tage imod et par gaver fra folk blandt publikum. Der blev sunget og danset og kastet med kiks og spyttet te på publikum, og jeg tror ikke, at der var en eneste, der ikke elskede det.

Kontakten mellem Emilie Autumn, hendes ”Bloody Crumpets” og publikum var utrolig. Der blev talt direkte til os, og en meget heldig pige blev endda hevet op på scenen for at få et kys af Veronica Varlow, burlesque danserinde og leder af ”Veronicas Kissing Army”. Dette ledte op til en meget kraftfuld tale fra Emilie Autumn, hvor hun fortalte om sin ”Asylum Army”, og spurgte publikum, om vi var klar til at kæmpe. Selvfølgelig var vi det. Talen satte endnu mere kampgejst i stemningen, og da sangen ”Dead is the New Alive” blev fremført, var man ikke i tvivl om, at dette var aftenens højdepunkt.

Men publikum blev ikke sluppet der. Den intense stemning fortsatte gennem numre som ”Mad Girl”, ”Thank God I’m Pretty” og et cover af Queen’s ”Bohemian Rhapsody”, hvilket fungerede langt bedre på scenen end på EP’en af samme navn. Til sidst gav Emilie Autumn sig til at takke publikum for den gode oplevelse, og det virkede meget dybfølt – hun var taknemlig.

Nu sidder jeg her dagen derpå og prøver at indfange essensen i koncerten, jeg forsøger at beskrive oplevelsen så præcist som muligt – men jeg tror ikke, at det er muligt at sætte fingeren på, hvorfor Emilie Autumn, live i Pumpehuset, var sådan en utrolig oplevelse. Jeg tror at følelsen af at stå dér og opleve, hvordan de fire skønne kvinder gav sig mere end hundrede procent, hvordan intensiteten bare blev ved at stige, og hvordan de fremmødte fans fik alle deres forventninger indfriet, det er mere end hvad mine ord kan beskrive. Emilie Autumn er ikke bare en musiker, hun er en kunstner, og hendes musik er en følelse. At Emilie Autumn skriver så personligt smitter af på folk, og det fremkalder mange følelser hos alle, der har haft mere end normal modgang i livet. Og nu sidder jeg her udenfor sindssygehospitalets mure og føler mig mættet af indtryk, og håber på, at hun snart kommer igen. Man er vel Opheliac?

Emilie Autumn concert i Copenhagen. Photo Lars Winther Schmidt

Foto: LarsWS

 

Event kalender

Su Mo Tu We Th Fr Sa
28
29
30
31
1
2
3
 
 
 
 
 
 
 
4
5
6
7
8
9
10
 
 
 
 
 
 
 
11
12
13
14
15
16
17
 
 
 
 
 
 
 
18
19
20
21
22
23
24
 
 
 
 
 
 
 
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 
 

Bliv en forfatter!

Bliv en forfatter!