Foredraag til lærere elever og lærerstuderende

Samtidskunst og kunstpædagogik i folkeskole og gymnasiet

cph-art tilbyder en række foredrag og workshops om kunst og kunstpædagogik, der er interessante både til elever, studerende, undervisere og pædagogisk personale. Foredrag efter aftale kan tilpasses til det enkelte institutions behov.

Del

Foredrag:

Samtidskunsten ind i undervisningen

Samtidskunsten med dens komplekse installationer, videoværker og krav om aktiv deltagelse kan være et både skræmmende og lukket land for mange mennesker. For kunstpublikum såvel som for læreren kan det være lettere at forholde sig til værker fra før det postmoderne, hvor afkodning af billedsprog, teknik og kontekst var langt mere simpel. Imidlertid er der store skatte i form af læringsindhold i samtidskunsten, som bare venter på at blive afdækket enten af læreren i form af dens samfundsrelaterede og eksistentielle indhold, eller af eleven i sine personlige undersøgelser, som kan blive et vigtigt spejl i udviklingen af identitet.

Foredraget kan finde sted både på din skole, uddannelsesinstitution med relevant digitalt billedmateriale, eller direkte ved værkerne på et af byens museer.

Kunstudøvelse og æstetik i den vidtgående specialundervisning

På Døvblindecentret i Aalborg havde jeg som kontaktelev en døvblindfødt ung mand med en synsrest, som han var lidenskabeligt optaget af i sin hverdag. Sammen med ham indgik jeg i et eksperimenterende samarbejde om en række malerier, som udmundede i en udstilling. Responsen fra de pædagoger og lærere, som havde kendt ham i årevis lød på, at han efter vores billedkunst-eksperiment var blevet en gladere og mere samarbejdsorienteret ung mand. Der var noget, der virkede!

Foredraget indeholder teoretiske og praktiske eksempler på retningslinjer for æstetik og samvær med mennesker med svære funktionsnedsættelser.

Poul Gernes på Herlev Hospital

Poul Gernes udsmykkede vægge, lokaler, auditorier, toiletter, stuer og gange på hospitalet med vidunderlige farver, geometriske former og farvemættede flader for at styrke patienternes velbefindende. Gernes mente, at farver har indvirkning på den menneskelige psyke, og at kunstneren har et socialt ansvar, og denne holdning smelter sammen i hans livsværk på Herlev Hospital.

Foredraget kan finde sted på hospitalets offentligt tilgængelige områder, eller med billedmateriale på din arbejdsplads eller din klasse.

Depressionens tidsalder

25% af alle danskere bliver i dag ramt af depression, og mange får tilbudt medicin, som kun i nogle tilfælde har en positiv effekt. De allersværeste tilfælde munder ud i førtidspensionering og i værste fald selvmord.

Foredraget sætter fokus på, hvorfor så mange bliver ramt af depression, hvilke konsekvenser det har for den depressionsramte, og for de pårørende. Mange børn og unge bliver også ramt af sygdommen, og det betyder til tider livslang medicinering fra en tidlig alder. Imidlertid findes der virkningsfulde alternativer til den antidepressive medicin, som ofte medfører ubehagelige bivirkninger. Disse alternativer skal man blot selv opsøge som patient, og det kan være svært, når man først er ramt af den lammende tilstand, som depressionen er.

Foredraget tager udgangspunkt i egne erfaringer med sygdommene depression og BDD. Jeg arbejder aktuelt på en novellesamling om menneskers mangeartede oplevelser af sygdommen med en uhøjtidelig og humoristisk indfaldsvinkel til emnet.

Dette foredrag henvender sig til alle interesserede og tilbydes både til større børn og voksne på skoler og uddannelsesinstitutioner. Foredraget tilbydes også med en indfaldsvinkel til problematikkerne mobning eller stress.

Workshops:

Samplet maleri for elever og billedkunststuderende

"Samplet" betyder "lånt, stjålet eller hentet fra andre sammenhænge. Det kan være billeder, tekst og musik.

"Samplet" maleri er et billede med mange små og større billeder på, eller med tekst på.

Der kan også være skrift, collage, mønstre og spray på. Hovedsagen er blot at alle disse elementer kommer til at fremstå som en helhed – et flot maleri. Eller et maleri med et særligt budskab.

Der er altid én ting, der fylder mest: Temaet. Det kan være et billede af dig selv, din mor, dit idol, dit yndlingsdyr og meget, meget andet. Bare du har et foto af det, du kan overføre til en overhead-transperant. 

Kroppen i billedet

Den menneskelige krop har inspireret kunstnere gennem århundreder, og kropsidealet har ændret sig drastisk gennem tiden. I dag er kroppen måske mere tilstedeværende end nogensinde i det offentlige og private rum, hvilket tilsyneladende kan være udtryk for frigørelse, men også på mange måder bringer store kvaler med sig, især for unge, i form af spiseforstyrrelser og ekstrem kropsdyrkelse.

For den udøvende kunstner er kroppen også en neutral model, som dyrkes i den klassiske disciplin, croquistegning, i alle sine former og farver, med det formål at udvikle sit håndværk – og ikke mindst at se.

I denne workshop gennemgår vi forskellige tiders syn på kroppen, diskuterer og afdækker tidens kropsbillede og betydningen for den enkelte. Ikke mindst tegner vi croquis efter levende model.

Medbring selv materialer i form af papir, gerne i A3, og redskaber: blød blyant, pen, pensel og maling/blæk eller kul og tegnebræt/staffeli.

Foredragene kan tilpasses til:

Læreren, der gerne vil have ny inspiration til undervisningen

Den studerende, der gerne vil have nye vinkler på sit fag

 

Folkeskoleklassen, både på små og store klassetrin, ungdomsskolen

Andre arrangementer:

Samtlige foredrag/workshop kan også bestilles som kortere oplæg ved f.eks. morgensamlinger, personalekurser, temadage, emneuger etc. Oplæggene vil f.eks. også kunne tilpasses fagene dansk, engelsk eller samfundsfag. Andre muligheder for foredrag/oplæg/workshops kan være:

Poesi i dansk med eksempler fra litteraturhistorien og til nu

Det psykologiske portræt fra middelalderen over Rembrandt og til nu

Laseret maleri i billedkunst – lær at male som Rembrandt og hans samtidige

Hyr en digter. Er I interesserede i at gøre danskundervisningen eller temadagen levende med beatpoesi, slam eller klassisk digtning er det absolut en mulighed!

Kontakt Louise Kristensen

nye artikler
Syre
Copenhagen Psych Fest leverede toppræstationer i øst og vest, nord og syd. Hele Staden blev omdannet til et hvepsebo af livsfarlig og livsbekræfigende lyd. Vi tog en tur i kanen. Here it goes:

læs mere

Ode til Enghave Station
Ode til Enghave Station - Nu er den død, Enghave Station, og med den en epoke.

læs mere

Everybody comes to Rick's
I hjertet af den ungarske hovedstad Budapest, lige ud til vandet, er at finde en museum-café. Mere usædvanlig er dens ejer, der også bestyrer tre restauranter, alle indenfor 100 meter af caféen. På sin vis er denne privat ...

læs mere

Event kalender
« August 2017
mantironstorfrelørsøn
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Log ind