Du vil vide, hvorfor jeg kan lide at lave det jeg laver?

×

Error message

  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.
  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.
  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.
  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.
Ossip Frolov

- Hvorfor? Det er på grund af den gode kontakt med folk. Jeg synes det er en fed måde at gøre folk glade. Det er noget jeg kan - mit håndværk, min kunst.

Smykkedesigneren Ossip Frolov blev født i Moskva i 1972. Som barn lavede han selv det meste af sit legetøj af papir og træ. Som 14-årig begyndte han at lave smykker. Hans far er selvlært guldsmed og metalkonservator, og på det lille improviserede værksted i et lejlighedskompleks i Moskva loddede, vævede og polerede far og søn sølv og kobber.

I 1990 rejste Ossip med sin mor til København for at finde et nyt hjem i Danmark. Smykkefremstilling blev en elsket hobby, samtidig med et studie på Det Kgl Danske Musikkonservatorium som fløjtenist. Alle de steder Ossip har boet har han altid haft et lille arbejdsbord, hvor han i sin fritid udforsker nye teknikker - han har i dag fundet et formsprog som er naturligt for ham. Store malere som Dali og Klimt inspirerer ham på lige fod med århundredeskiftets franske smykkekunstner René Lalique og japansk brugskunst.

I 2003 begyndte Ossip at bruge mere og mere tid på smykkekunst. Hans kundekreds voksede og i 2005, efter en udstilling i Bering House of Flowers, åbnede han en forretning i Møntergade i København. I forretningen er der altid et selektiv udvalg af unikke smykker, et fotoalbum til inspiration, og mange mennesker kommer dagligt og bestiller smykker, som på en kunstnerisk vis matcher deres personlighed. Værkstedet er en del af forretningen, så man kan følge Ossips arbejde på tæt hold.

Jeg har gentaget det samme spørgsmål flere gange og fået forskellige interessante svar, som altid har taget udgangspunkt i det samme, nemlig glæden. Glæden ved at være den man er, glæden ved at lave det, man laver, glæden ved at glæde andre.

øreringe

 - Jeg kan godt li' at lave smykker, fordi det gør folk glade. Det kan lide det de får. De får en ting, som afspejler deres indre, afspejler dem selv. Jeg ser mine smykker som talismaner, som noget, der bærer på information. Det kan være deres stjernetegn, det kan være deres essentielle energi, som de bærer i sig selv, det kan være en bestemt stemning. Måske forbinder smykket dem med en bestemt begivenhed eller et bestemt menneske - dog først og fremmest med dem selv. Folk glæder sig over at få en ting, som bekræfter dem selv.

- Det utroligt spændende er: at smykkerne kan være en tredimensionel form, for det vi alle sammen går rundt og bærer på. Vores helt personlige indre billedsprog, som formidler os selv, vores excesser. Vi ser måske katte og katteagtige bevægelser, som noget kærlighedsfyldt og stærkt, fyldt af hjertelighed og glæde. Det er den slags bevægelser der skal gengives i et smykke. Jeg tror at hver person, som er opmærksom nok på sig selv og de ting, som glæder øjnene hos vedkommende kan sammensætte sin indre symbolik, de ting, som betyder noget for én.

Hvad er din rolle i denne proces?

- Min rolle. Den er spændende. Det er at få det ud og formidle det tilbage til personen i form af skitser og senere, når processen er overstået i form af et færdigt smykke. Jeg snakker rigtig meget med mennesker, som kommer ind til mig og udspørger dem på min egen måde, spørger ind til deres egen talisman, et smykke, som er fyldt med deres egne symboler. Jeg taler ikke nødvendigvis om nogen konkret symbolik i almen forstand, så som geometriske figurer, kors eller lignede, men om noget mere abstrakt, som kan afspejle sig i en glat eller i en ujævn ring, som kan have associationer til vores indre. Dem prøver jeg at få ud af folk og ned på papir og så til fast form i guld, sølv og sten. Det er min rolle: At formidle folk til sig selv. Der hvor de føler sig stærke, der, hvor de føler sig i nærheden af noget, som er vigtigt for dem.

Ørn

- Hvorfor kan du lide at lave smykker?

- Jeg laver smykker fordi det er fedt for mig. Fordi jeg ikke kan lade være. Fordi det er det eneste jeg kan finde ud af at lave. Det er nok ikke helt det eneste. Jeg har haft mange forskellige andre beskæftigelser: undervist i NLP på daghøjskole, spillet fløjte både i orkester og solo, undervist i musik, klippet hæk, selvfølgelig, lavet rammer i Posterland, men det her er absolut det fedeste!

- Det er flere ting: jeg kan godt lide mit liv, som selvstændig guldsmed. Jeg synes det er fedt. Jeg kan godt lide at have en forretning, det synes jeg er sejt. Og den anden ting: mine øjne nyder at se på det jeg laver. De sjældne gange, hvor jeg får tid og inspiration til at lave noget helt nyt, så bliver jeg også helt vildt glad.

ring med en frø

- Hvorfra har du din inspiration?

- Natur. Natur, når den er rå. Det kan være vandpytter, og skyer på himlen og bark på træer. Og så er det mere konkrete ting: fugle, fisk, insekter, dyr, menneskekroppe, eventyrlige skikkelser; Havfruer og krager og skarabæ. Det er det som folk kan lide. Jeg tror der er behov for ting, som er inspireret af natur og som bliver ikke stiliseret alt for meget. De moderne stiliseringer er nogle gange er lidt grimme, synes jeg.

- Jeg ved godt, at de ting jeg laver, den type formsprog ikke er så udbredt i moderne kunst. Jeg tror at det folk kan lide ved mine ting, er at de ligner det de er. Jeg er glad for at folk kan lide min måde at tegne naturen på.

- Andre inspirationskilder er forskellige kunstretninger, blandt andet japansk brugskunst, udsmykning af brugsgenstande og våben. Art Nouveau i Europa, en kunstretning, som gengiver naturen på en pæn letfordøjelig og friseret måde. Og det er rigtig pænt. Måske lidt for pænt. Modsat skildringen af naturen i det japanske håndværk der er mere rå, mere som naturen oprindeligt er, men alligevel også har sine stille øjeblikke.
- Min store drøm er at lave smykker som kan handle om noget andet, noget endnu mere råt, men på sådan en måde at folk alligevel har lyst til at gå med dem.

 Se mere af Ossips Smykker på www.frolov.dk

Comments

admin's picture

Event kalender

Su Mo Tu We Th Fr Sa
27
28
29
30
31
1
2
 
 
 
 
 
 
 
3
4
5
6
7
8
9
 
 
 
 
 
 
 
10
11
12
13
14
15
16
 
 
 
 
 
 
 
17
18
19
20
21
22
23
 
 
 
 
 
 
 
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
 
 

Bliv en forfatter!

Bliv en forfatter!