Sangernes poesi

Louise Kristensen

Del

Gennem musikken kan lyrikken nå os hurtigere end når vi opsøger den selv, og få vores bevidsthed til at flamme op i et gammaglimt, der trækker dybe spor ind i resten af tilværelsen. Den kan forandre alt, få alting til at fremstå i et helt nyt lys.

Lur mig om vi ikke alle på et eller andet tidspunkt har fået et tekststykke fra en sang rambukket lige ind i vores verden og omarrangeret præmisserne for forståelsen af den. Baudelaire har sagt, at vi ikke kan overleve tre dage uden poesi - og radioer, pladesamlinger og kassettebånd har gennem tiden serveret vidundere for os på sølvfade, allerede før vi var i stand til at afkode bogstaver. Gennem musikken kommer den bare til os, og det kan ændre verden. Udgøre den ekstra faktor der gør at vi kan holde ud at være til. Selv tror jeg, at Skousen/Ingemanns ”Herfra hvor vi står” muligvis var det første springbræt ind i tekstens magiske verden:

”Så går de af sted gennem natten
går de af sted under de dryppende træer
så spørger han hende: Hvorfor gik du ud
hvorfor gik du ud og fandt mig her?
Hun ler, det var ikke noget med dig
og ikke om hvor du stod
Der hvor mørket er tættest dukker lyset frem
og det var det sted jeg gik hen imod.”

(Skousen/Ingeman: "Isabel, Herfra hvor vi står", 1971)

Derefter smed Jomfru Ane Band, Clausen&Petersen, TV2 og mange flere ord ind i puljen i mit barnesind. Og siden var intet det samme, og teksten, først den der ledsagede musik, siden ”rigtig” lyrik, blev en altopslugende passion. I øvrigt er det der med ”rigtig” kontra ”ikke rigtig” lyrik, i virkeligheden en kunstig sondring, for hvis ordene rammer dybt ind, er det jo fuldstændig ligegyldigt hvilken sammenhæng, de er skabt i. Kun tilgangen er forskellig. For mange kan et traditionelt lyrikforum med oplæsning virke for højtideligt og über-intellektuelt, mens det for andre er et paradis af ord, der svirrer om hovedet og lader noget bundfælde sig. De fleste kan imidlertid drømme sig væk i musikken. Og når ord og musik går op i en højere enhed, kan hele verden lyse op og åbne sig. Kan du, kære læser, huske den første tekst, der betød noget for dig?

Jeg vil i denne artikelserie om fire københavnske sangskrivere sætte musikken til side et øjeblik for at lade lyrikken stå frem på sine egne præmisser. Det betyder ikke, at de kunstnere jeg har valgt at beskæftige mig med her, ikke laver noget fremragende musik, for det gør de i sandhed.

Lige meget om sangene i deres grundlag er samfundskritiske, politiske eller personlige, er de udtryk for en tankegang, et livssyn, et mentalt univers, som det grundlæggende drive. Sproget vikler sig omkring livssynet, billeder i teksten springer frem fra dybe universer. Måske skriver sangeren sine tekster til en melodi, og i sjældne tilfælde kan ordene stå alene. Store sangskrivere som CV Jørgensen, Jens Unmack, Steffen Brandt er selvfølgelige repræsentanter for denne kvalitet, men også undergrunden rummer stor sangskriverpoesi, som desværre ikke eksponeres i samme grad. I Danmark er det imidlertid ikke så tit at opleve danske sangskrivere udtrykke sig elegant på engelsk, på en måde, så ordene kan stå alene som digte for sig selv, og måske endda gendigtes på dansk uden at miste kvaliteten. Det engelske sprog er komplekst og nuanceret, mere end vi danskere ofte går rundt og tror, fordi vi jo mestrer det fint i tale. Som lyrik betragtet kræver det dog lidt mere for at få det op på et plan, hvor det hæver sig over det konstruerede og dagbogsagtige.

Artikelserien vil præsentere fire københavnske kunstnere, som alle leverer et helstøbt lyrisk arbejde, som bare venter på at blive bragt frem i lyset. Hvis du ikke kender dem i forvejen, så har du virkelig noget at se frem til!

cph-art vil præsentere:

Toke Blicher: Tidligere forsanger i thrash metalbandet Legend of Pain, siden hiphop-gruppen Ligetil i Århus og Kbh, indtil en tvist om navnet satte en stopper for den konstellation. Skrev tekster for Lasse Loop, hvilket blev begyndelsen til hiphop-kollektivet Koldsved Crew. Toke skriver med eksistentialisme som bærende element, tankevækkende ordlege, billeder og refleksioner over tilværelsen, med humor, blottet for enhver form for bling-bling og nedgørende attituder. Hip hop med kærlighed.

Claus Funch: Forsanger og sangskriver i FUNCH og Dear Lake Bros. Opererer tekstmæssigt i et mørkt, melankolsk dyb med personlige universer med mange lag og surrealistiske detaljer. Engelsksproget sangskrivning på et højt niveau, der kalder på neddykning i det sorte vand…

Thomas Negrain: Sanger, komponist, tekstforfatter, producer. Har medvirket i Simcess, Tam Tam Top, BL!NK, Blue, Thomas Negrain & De Utilpassede (herunder albummene Under Det Tatoverede Træ, Sjællandsgade Bad og JA!) Har sammen med Joachim Ussing udgivet Nattens Latter med digte af Nis Petersen. Skriver personlige, samfundskritiske tekster med inderlighed og humor, ofte med udgangspunkt i det lokale miljø på Nørrebro. Man kan f.eks. slet ikke lade være med at smile, når man hører ”Sannes kaffebar” eller ”Selvfed”!

Jesper Lehmkuhl: Sangskriver, guitarist, bassist og sanger igennem 25 år i Kindercrash. Musiker i Birmingham6, The Scent og Snatch. Har udgivet albummet ”Farmen” på dansk med et tabubrydende, personligt, yderst melankolsk univers, som griber en om hjertet i al sin kompromisløse nøgenhed!

Event kalender

Su Mo Tu We Th Fr Sa
28
29
30
31
1
2
3
 
 
 
 
 
 
 
4
5
6
7
8
9
10
 
 
 
 
 
 
 
11
12
13
14
15
16
17
 
 
 
 
 
 
 
18
19
20
21
22
23
24
 
 
 
 
 
 
 
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 
 

Bliv en forfatter!

Bliv en forfatter!