Ruslands 100 år - Keens fotografier og erfaringer

Fotograf Keen Heick-Abildhauge. foto Zenia Grynberg

Keen Heick-Abildhauge har skabt et portræt. Man kan sige at det et portræt af dagens Rusland. Det er en serie af 100 fotos af russiske mennesker fra 1 til 100 års alder. Det gjorde han mens han boede 4 år i Skt. Petersburg og senere i Moskva sammen med sin kone, Sarah.

Man kan se Keen Heick-Abildhauge som en typisk ung dansker, der er glad for livet og har mod på at udforske de muligheder den stiller én til rådighed. Men når jeg lytter igen og igen til vores samtale, som fandt sted i SOHO kontorhotel, bliver jeg mere og mere klar over, at Keen er ikke en helt almindelig dansker. Han hører til dem der er noget mere end blot "lidt mere" passionerede typer. Det kan man høre i hans sprudlende og næsten overdrevet sprog. Det er ikke bare "godt", det er "skide godt", det er ikke bare meget, det er "meget-meget", hvis han er foresket i sin kone, så er det, selvfølgelig "vild forelsket"! Mindre kan ikke gøre det! Måske er det netop derfor han er faldet godt ind i den russiske jord, med al den følelsesmæssig storhed den indebærer og har taget russiske mennesker helt ind, dybt i sin store, kærlighedfyldte hjerte.

Jeg har to gange oplevet Keens foredrag, der handler om historie bag hans billedserie, der er blevet til bog og et udstillingsprojekt. Det var to gode oplevelser, hvor man blevet draget ind i begejstring og hans oprigtige kærlighed til de mennesker som han har taget billeder af. Det bliver især tydeligt når han taler om de ældre. Han lyser op i bogstavelig forstand! Det er her man kan bruge udtrykket "at være helt oppe og køre" - sådan er Keen, da han med uudtømmelig entusiasme fortæller om de gamle russiske koner og mænd som han har mødt under sin rejse. Ja rejse, for det er nok sådan, kan man med rette kalde hans projekt - hans egen, til tider hjerteskærende, rejse ind i Ruslands folk, ind i den russiske mentalitet, ind i den russiske sjæl, rejse, som han gavmildt tager os med på.

De ældre 

Zenia: Jeg kan mærke at det er netop de ældre der har en større plads i dit hjerte.

Petr, 97 år, fra Ural, drømmer om at leve mere end 100 år. Foto: Keen Heick-AbildhaugePetr, 97 år. Drømmer om at leve mere end 100 år

Keen: Børn er det skønneste i verden. De er så skønne og så dejlige, men de fortæller ikke så meget. Men ham Petr på 97 - bare kig på ham! Han har oplevet SÅ meget! Det han har set i sit liv er bare fantastisk! Hvor en på 5 år - han er bare nysgerrig på livet. Så historier om de unge er ikke så store, hjertelige og favnende. De ældre mennesker har lidt mere, og det er lidt nemmere at fortælle.

Lidia 91 år. Drømmer om at besøge Danmark. Spiller guitar og synger russiske romancer. Foto: Keen Heick-Abildhauge91 år Lidia. Drømmer om at besøge Danmark. Spiller guitar og synger russiske romancer

Da jeg tog billeder af hende på 91, var jeg så rørt at da jeg kom ud i bilen begyndte jeg at græde lidt. Jeg var SÅ rørt! Det gjorde stort indryk på mig. Også fordi jeg har utrolig stor respekt for den russiske kultur og det russiske folk. Jeg er født og opvokset i Danmark, vi var med i anden verdenskrig, men var bare en brik. Vi gjorde ikke noget, vi oplevede ikke noget. Ikke for at sige, at det ikke var noget slemt i Danmark, men Danmark er et beskyttet lille land, vi har det SÅ godt i Danmark. Nu har jeg boet 4 år i Rusland, så jeg ar set mennesker der kæmper, mennesker, der var nogle ting igennem, og ikke for at være politisk, men der er nogle ting, der gør at folk ikke altid har det så godt. Dog alligevel har de livsmod og tror på det! De har måske 10.000 rubler til dem selv om måneden, forstår mig ret, dem kunne jeg gå ud og fyre af på et halv time med vennerne. Men alligevel er de bare lykkelige og givende, har varme og gæstfrihed. Jeg kender ikke nogen andre mennesker der russere, der ville sige: kom hjem til os, og så er der et bord fyldt med chokolade og alt andet godt! Tænk de gad gøre det. Jeg synes det var bare fantastisk.

76 år. Margarita. Drømmer om at være fastansat og at flytte fra nybyggerier til ældre bydel. Foto: Keen Heick-Abildhauge76 år. Margarita. Drømmer om at være fastansat og at flytte fra nybyggerier til ældre bydel.

De unge mennesker passer på de gamle mennesker. Her er den 9. maj - Den Store Sejrsdag - de går ud på gaden, og hvis deres bedsteforældre er døde, så går de unge mennesker i fronten. De tænker på deres bedsteforældre stadig. I Danmark bliver de bare glemt.

Keen hæfter sig ikke ved de politiske forhold, fordi det er de menneskelig relationer har den største betydning for ham og har givet ham de største indsigter og oplevelser:

K: Jeg ser bare alt det gode som folk gør. Jeg er meget stolt over, at havde fået lov til at opleve alle disse ting, og at der var så mange mennesker, der ville lukke mig ind i deres liv og give mig et lille bid af det de gik og lavede og hvordan de var. Tænk, jeg fik lov til det! Det er jeg rigtigt rigtigt glad for og meget beæret over.

64 år, Valentina. Kan godt lide at arbejde med russisk national håndværk.Kan lide musik, tegne og strikke. Elsker børn og elsker at undervise. Drømmer at besøge Paris.64 år, Valentina. Kan godt lide at arbejde med russisk national håndværk.Kan lide musik, tegne og strikke. Elsker børn og elsker at undervise. Drømmer at besøge Paris

Jeg husker en dag, hvor jeg har taget en masse af billeder - jeg følte mig så lille på en meget positiv måde. Jeg følte, at alle de mennesker, jeg har mødt den dag - de var så store i forhold til mig. Og jeg var bare en lille dreng, der tog billeder. Pu-ha! De kan meget alle dem der! Flotte og betænksomme og generelt, bare dejlige mennesker. Det er nok det jeg prøver at vise også.

Det er også et projekt, hvor jeg vil bryde nogle stereotyper som folk har om Rusland ned. Jeg selv har haft nogle stykker. Det er også derfor at jeg begyndt på dette projekt, for jeg synes også at der var andet. Hold kæft hvor har jeg lært meget!  Det her med respekt og ydmyghed! Det med at åbne døren. Jeg var slet ikke klar over at det var så vildt. Personlig har jeg lært sindssygt meget af det. For det er overhovedet det bedste jeg har gjort for mig selv! Nogen tager på wellnesophold andre gør noget andet. Det tog langt tid, det har kostet maser af penge, men jeg vil gøre det igen i morgen, hvis jeg fik lov fra min kone.

Rusland og kultur

9 år, Julia. Elsker at tegne.  I fritid går til kunstskole, daner spansk dans, synger karaoke. Drømmer om at være proffesional tegner.9 år, Julia. Elsker at tegne.  I fritid går til kunstskole, daner spansk dans, synger karaoke. Drømmer om at være proffesional tegner

K: Og så fra det helt andet synspunkt - så forstår jeg ikke at danskerne bruger ikke lidt mere tid på Rusland. Fordi ren turistmæssig russerne er i gang med at erobre verden. Det kunne vi godt bruge her i Danmark.

41 år Alexey. Drømmer om at bo ved søen. Elsker russisk dampbad, at fiske og være sammen med familie.41 år Alexey. Drømmer om at bo ved søen. Elsker russisk dampbad, at fiske og være sammen med familie

Det er ikke gået op for Danmark hvad Rusland er og det er pinligt. Hvis man er rigtig grov, så har Danmark brug for turister. Og det er nogle russer, der rejser og har sindssygt mange penge! Og jo dyrere det er, jo finere er det, jo flere penge smider de. De kunne være med til at få lidt vækst i Danmark. Jeg ved godt at det ikke er 5 russere der kan gøre det, men det kan ske lynhurtigt. Hvis det i løbet at et par år kommer mange flere russere, så skal du se! Så har vi brug for russiske menukort og russiske oversættelser, for der går nok en lille generation før Russerne er 100 % klar på engelsk.

32 år, Artem. Drømmer om at være medlem af den Russiske Akademi for Lægevidenskab.32 år, Artem. Drømmer om at være medlem af den Russiske Akademi for Lægevidenskab

 Z: Desværre ser mange af de danske virksomheder og største del af danske politikere ikke kultur som en markedsføringsmulighed. De ser kultur som en udgift og ikke som investering, de ser heller ikke turisme, som industri der kunne være et kæmpe potentiale for Danmark.

K: I Skt. Petersborg over de sidste 3 år har Norges svar for Visit Danmark, der hedder "Visit Norge" - sjovt nok - postet masser af penge i markedsføring af Norge. De havde vikingeslåskampe på Petersborgs fæstninger, vikingeskibe i havnen og alt muligt andet, hvor de har lavet meget for at brande Norge! Det var perioder om sommeren hvor de norske flag var overalt i byen. De var på posters, de var på reklamer, de var over alt. Alle vidste hvad Norge var og skulle til Norge næste år! Og hvad lavede Visit Danmark så? En lille annonce i en eller anden avis, hvor det er ingen der sår den og som kostede 2.000 kr. at lave! Jeg havde bare en følelse at det kunne havde været os, altså Danmark. Men nu er det Norge der tjener penge på alle de turister. Jeg forstår ikke helt Visit Danmark!

I Danmark kan man opleve en ganske stor kløft mellem erhvervslivet og kultursegmentet. Hvordan oplever Keen forholdene i Rusland mellem erhverv og kultur? Hvordan var det at få arrangeret en udstilling og få skaffet sponsorater til den i Rusland i forhold til hvordan sker det samme her? Her Keens oplevelser kan tale deres tydelige sprog.

8 år, Alexander. Drømmer om at blive kunstmaler.8 år, Alexander. Drømmer om at blive kunstmaler

K: Jeg oplever at folk i Rusland, både udlægninger og russer synes at kultur er meget større. Det er mere der kommer ind under kategorien "kultur". Jeg føler at i Danmark er det HC Andersen - der er kultur. Fotokunst er bare billeder, der ikke har noget med kultur at gøre. Asger Jørn - det er kultur - fordi der er nogle store navne. Og det er det vi kører på.  Det er ikke så meget med dem der kommer nedefra og har brug for hjælp for at komme op. Hvor i Rusland er det - hov, det er spændende, du er ny! Det er ingen der har set dig før, lad os støtte dig. Du skal have hjælp for at komme op. Alle de andre, etablerede - de kører allerede.

I Rusland var det som om folk var mere friske og turde tage chancer! Sætte sig ned og sige - lad os gøre det!

Jeg tror det var nemt at finde sponsorater til Dronningens udstilling på Eremitagen i 2012. Både danske og de russiske, fordi det var så stort og det var dronning vi havde med at gøre. (Z: Sjovt nok, at det også var russiske sponsorer på den udstilling) Det var lidt sværere med mig, fordi jeg er ny, men det var muligt alligevel, men også med et lidt mindre budget.

15 år, Sofia. Tegner siden hun var helt lille. Drømmer om at ta' på rumrejse. Hvis det skal være mere realistisk, så vil jeg gerne lære at spille saxofon.15 år, Sofia. Tegner siden hun var helt lille. Drømmer om at ta' på rumrejse. Hvis det skal være mere realistisk, så vil jeg gerne lære at spille saxofon.

Sponsorat fra Arla til min udstilling i St. Petersborg kunne afgøres på en dag i den russiske Arla afdeling, men herhjemme er beslutningsprocessen langt og det hele er meget besværligt. Så med mindre man er ude i rigtig god tid, så når man ikke at få et sponsorat, hvis man altså overhovedet er så heldig.

Det kan være at det russiske bureaukrati kan være tungere at danse med end det danske, men Keens oplevelse er at det altid kan findes en løsning på de problemer, der måtte opstå. Der er altid flere muligheder, der åbner sig. Måske fordi Rusland er bare større? Måske fordi Danmark er bare lille?

Der var bedre muligheder at få arrangeret "100 år" udstillingen i Rusland end herhjemme. Selvfølgelig størrelse af lokaler spiller en afgørende rolle, når der er tale om 100 billeder der måler 80 cm hver i bredde, men også den indstilling, at større steder udstiller for det meste de kendte og ikke er villige til at tage risiko. Det er specielt frustrerende, når de afslag Keen får lyder ganske ligegyldigt og tænkt.

K: Herhjemme i Danmark bliver det meget hurtig: hvem er du? og hvorfor kommer du her? Det er sgu ikke plads før 2015, hvis der er overhovedet er noget. Man er afskrevet inden man kommer ind ad døren. Der er allerede er sagt "nej" - den følelse man får, selv om man har været anbefalet og sendt af de rigtige mennesker og har gjort alt hvad man kunne for at komme ind på en rigtig måde. For alt er netværk. Kender man nogen? og sådan noget.

Z: Kan det være fordi det er generelt flere penge i Rusland og skatterne er knap så store, så virksomheder har større råderum? Et tusind euro for et russisk virksomhed er ikke det samme som et tusind Euro for en dansk. Danske virksomheder har det også sværere med at se sponsorat i kultur som investering, som del af brænding af deres navn. Rusland er så stor, at hvis man ikke brænder igennem med sit navn er man ingenting, så det bruges mange flere penge på markedsføring og brænding?

Om den røde plads

Keen var i Danmark, med sin kone, som skulle føde, da han fik et mail fra et fransk eventbureau, der har vundet i konkurrence for at lave en event på Den Røde plads i forbindelse med lysfestivalen "The Circle of Light" i Moskva. De ville gerne bruge nogle af Keens billeder uden at fortælle meget om eventen på forhånd.
Det var tale om festivalens hovedevent og de ville bruge 25 af Keens billeder. Keen har sendt 40 uden at vide hvordan de vil blive brugt, og resultat blev fantastisk.

 Hoveddel af eventen på Den Røde Plads var et kæmpe oppustet bold på 30 meters højde, der symboliserede Jorden. Ild og hav, planter og dyr blev projiceret på den. Til sidst kom der menneskeheden. Og det er netop menneskeheden, det var præsenteret med Keens billeder. Det ene af de billede, viste en pige på 20 år der var med til show uden at vide at hendes portræt vil være en del af den. Om aftenen fik Keen et mail fra hende: "It' was the best day of my whole life"! Hun var sammen med sine venner og familie, da hendes billede kom op! Det var rigtig stort oplevelse for hende!

Dette event blev transmitteret over hele Rusland af en af TV kanaler og kåret som Årets Event i Moskva i 2012. Keen er stolt af at kunne være en del af den.

K: Det var det største ting, som jeg var med til, selv om jeg selv kunne ikke være der. Min hustru fødte 3 dage efter, så var det godt at jeg ikke tog af sted. Men det var bare SÅ fedt!

Fuld version af show:

Drømmer og kærlighed

Som kunstner bliver man til en tigger nogle gange. Men Keen tror at det er vigtigt, at når man modtager sponsorater, så skal der gives noget tilbage, om det er et billede eller foredrag eller noget andet fed oplevelse. Det er vigtig at det gives fra begge sider.

K: Jeg tror det er en svær branche og det er mange der gerne vil udstille og lave events. Der er mange der skriver til museer osv. så de måske drukner i mails. Jeg tror at man ind imellem skal være heldig.

Jeg er også drømmer, jeg drømmer sindssyg meget, jeg drømmer om udstilling på Times Square - hvis jeg finder nogle penge. Det er også derfor at jeg har sat en grænse for mig selv. Holder en pause efter fotofestival udstillingen. Skal ud og tjene penge og lade op. Den evige jagt efter at skaffe kontakter, sponsorater, muligheder, penge - den tærer på en. Det kender du sikkert selv. Jeg vil ikke miste modet på det jeg laver. Jeg elsker at ta' billeder og det vil jeg være ved med at lave.

Jeg går jo og håber på at de rigtige folk en dag ser mig. At der kommer en person - talentspider eller lignede, som vil vise mit kunst til hele verden. En person med det rigtige netværk og muligheder.

Jeg tror jeg ved hvordan det er at ville være popstjerne - man sidder derhjemme og synger hver dag foran spejlet, men det er ingen der gider skrive kontrakt med een, selv om man selv føler at man er verdensmester.  

3 år, Anna. Elsker at lege udenfor, danse, tegne, lære alfabet og spile bold.3 år, Anna. Elsker at lege udenfor, danse, tegne, lære alfabet og spile bold

Ind imellem har jeg lyst til at give op. Smide alle billederne, og så kan det være lige meget. Så ringer min mor og siger at jeg bare skal sove på det og lave noget andet. Og det samme siger min kone og så får man lidt energi igen."

Z: Det er meget godt at have sit bagland i orden. Have mennesker, der støtter dig, bakker dig op og tror på dig.

K: Een ting kan jeg sige - hvis det ikke har været for min kone, så havde det aldrig blevet til noget. Jeg skylder hende alt hvad dette projekt angår. Og uden hende kunne det også være lige meget. Og hvis hun ikke kan komme til åbning af min udstilling så er det ikke helt det samme. Hun betyder rigtig meget.

Hun var også rigtig meget involveret i dette projekt. Hun fik endda lov til at pille ved de billeder, som jeg skulle vælge til bogen. Jeg kunne være stiktosset over at hun har fjernet ham på 80 år, men hun syntes at hende på 80 år var bedre. Vi havde mange snakke og mange gode stunder hvor vi sad og kiggede på alle billederne. Hun har et helt andet holdning til og ser noget helt andet i billederne end jeg ser. Så hun er meget meget vigtig med hensyn til det jeg går og laver, hvad end det er.  

Min hustru og jeg vi er forskellige på rigtig mange områder, men det gør at vi smelter fuldstændig samen og bliver til én. Vi tænker meget forskelligt når vi tænker business, men vores lidenskab er meget ens. Vi er sindssyg forelskede og har været det i 12 år. Vi har været samen i 12 år og er gift i 5 år her til sommer, men jeg føler som om det var sidste sommer, men tiden går og vi har også fået et barn, så det må være gået noget mere end bare et år. Hun betyder alt og hun har hjulpet mig meget. Der var perioder hvor hun skulle arbejde rigtig meget for at tjene nogle penge, hvor jeg efterfølgende fik lov til at bruge dem - groft sagt. Og jeg er hende EVIGT taknemlig.

Foto af Keen Heick-Abildhauge: Zenia Grynberg
Andre foto:
Keen Heick-Abildhauge

 

 

Event kalender

Su Mo Tu We Th Fr Sa
1
2
3
4
5
6
7
 
 
 
 
 
 
 
8
9
10
11
12
13
14
 
 
 
 
 
 
 
15
16
17
18
19
20
21
 
 
 
 
 
 
 
22
23
24
25
26
27
28
 
 
 
 
 
 
 
29
30
1
2
3
4
5
 
 
 
 
 
 
 

Bliv en forfatter!

Bliv en forfatter!