Roll over Beethoven

Per Wium og Thomas Vilhelm hos Per

Video: Zenia Grynberg

I sommers var jeg, i selskab med Thomas Vilhelm, forbi Per Wium, hvor vi lavede et interview om Beatles og dens indflydelse på den danske musikscene.
Det er et stort usikerhed p.t. omkrig hvorvidt denne interview bliver nogenside publiceret, men en del af dem er blevet optagelser at Per Wiums eksempler på Betles musik, hvor han viser hvordan John Lennon lader sig inspirere af Bethovens "Måneskinssonate" og hvordan de bruger de "skæve" akkorder for at danne sin egen unikke stil og klang.

Per Wium: (…) Når vi taler om det melodiske og harmoniske, er du inde ved kernen af grunden til, at The Beatles blev så store, og hvorfor vi stadig sidder her 50 år efter og taler om dem.  Det har noget at gøre med kvaliteten af deres musik.  Især Paul McCartney og John Lennon havde en fantastisk intuition for at skrive gode sange.  De havde stor flair for – selv om de ikke kunne musikteori – at finde ud af hvilke akkorder, der skulle være med til at skabe de melodier. Det gav også inspiration, og overliggeren blev simpelthen sat højt. Hvis man skulle være med i den branche her, skulle man simpelthen lave nogle ordentlige melodier. The Beatles var med til at definere kvaliteten i popsange.

(…) Selv i dag med dem, der bredt sagt beskæftiger sig med pop og rock, er der ikke nogen, som ikke på en eller anden måde har en relation til The Beatles, fordi de har været og er så store.  Jeg mener i høj grad, at The Beatles har været samme omdrejningspunkt i pop- og rockmusikken, som Bach og Beethoven var det i den klassiske musik.  En kæmpe søjle og klippe man ikke kan undgå at se, er der.  

Til sidst følger en interessant musikalsk pointe, som Per Wium satte lyd på ved hjælp at sit opretsående klaver, inden vi nåede ud af døren igen. John Lennons smukke, indfølte og lavmælt svævende ”Because” fra ”Abbey Road” albummet fra 1969 er dybt inspireret af Beethovens kendte og elskede ”Måneskinssonaten.” Lennons kone Yoko Ono havde spillet den for ham en aften, og beatlen måtte straks i gang med at lave et lignende nummer i samme mol-toneart (cis). The Beatles slog således også muren ned mellem poppen, rocken og den såkaldte finkultur, og hullet er aldrig siden blevet fyldt med cement. Genrer og musikalske regler var og er til for at blive brudt, så ny musik kan opstå – måske er det i virkeligheden de fire Liverpool-fødte legenders største fortjeneste. 

Event kalender

Su Mo Tu We Th Fr Sa
1
2
3
4
5
6
7
 
 
 
 
 
 
 
8
9
10
11
12
13
14
 
 
 
 
 
 
 
15
16
17
18
19
20
21
 
 
 
 
 
 
 
22
23
24
25
26
27
28
 
 
 
 
 
 
 
29
30
1
2
3
4
5
 
 
 
 
 
 
 

Bliv en forfatter!

Bliv en forfatter!