Hvad er kunst?

Tre fugle. Foto: Steen Weile

Del

Kunst kan være mange ting; en individuel oplevelse, en lort i en dåse, en samfundsomvæltende happening, tre videoer i et rum, eller poesi i et flyvende kort blik.
Så svaret på hvad kunst egentlig er, skal man nok være lidt varsom med at komme med. Imidlertid kan man godt tillade sig at filosofere lidt over det, hermed mine tanker omkring kunstens væsen.

Tillad mig at starte et andet sted. For, for at finde ud af hvad kunst er, bliver man, i min optik, nødt til at finde ud af hvad virkeligheden er. Det grundlæggende svar der gives i den vestlige civilisation, er at virkeligheden er bygget op omkring nogle små byggeklodser kaldet atomer. Disse atomer kan sættes sammen i en del forskellige kombinationer, og det er det der er til. Det sætter et stort spørgsmålstegn ved den metafysiske forståelse af verden. Altså, hvis hele verden består af atomer, så findes der ikke noget der er Gud. Det betyder igen, for kunsten, at den traditionelle søgen efter skønhed i oplysning, altså Gud, ikke kan finde sted, fordi Gud ikke eksisterer.

Spørgsmålet er så; er det rigtigt? Er hele verden udelukkende bestående af atomer, og eksisterer Gud ikke? Der er et sted hvor atomerne ikke eksisterer, og som stadig får atomfysikerne til undres, og det er i lyset. Einstein mente at lys er fotoner, altså en form for atomer, og bølger på én gang. Men hvordan kan det egentlig være det? Det er ikke helt plausibelt, altså falder lys udenfor de gængse modeller for atomfysik. Lys er der ingen der ved hvad er.

Men der er også et andet sted, man kan tage fat for at forstå hvad kunst er. Vi er alle en del af naturen, og selvom vi måske ikke føler de dyriske kræfter når vi sidder og ævler eller handler ind i Netto. Så er det stadig sådan, at vi, uanset om vi vil det eller ej, er en del af naturens kredsløb. for at forstå hvad kunst er, bør vi derfor også forstå hvad natur er.

Den nyeste darwinistiske forskning peger på to grundlæggende udviklingsmekanismer i naturen: Survival of the fittest og sexual selection. Ideen er, at natur udvikler sig enten ved at de levende organismer slås om et givent territorie eller ved at parre sig. Denne ide knytter sig smukt til en klassiske filosof Empedokles teori. Teorien går på at al natur findes sine komplementaritetspunkter imellem strid og kærlighed. Nu ved jeg godt, at vi stadig lever lidt i en postfreudiansk tid, så at seksualitet er mere på mode at snakke om end kærlighed, men jeg synes at kærlighed som begreb er mere poetisk end seksualitet. Og det er, kan man sagtens argumentere for, det samme.

Men altså vi er, med Empedokles, i en verden hvor kærligheden og striden afveksler hinanden i et evigt kredsløb.

Men hvad har det så med kunst at gøre? Ja, man siger at det skønne, det gode og det sande hænger sammen. Det er når man søger sandheden, at man opnår kontakt til de andre elementer.

Lys og sandhed hænger også sammen, oplysningen, som er en kerne i vores tænkemåde, er det samme som at søge sandheden. Vi kommer altså tilbage til lyset.

Så lad os kigge lidt på lysets forhold til naturen. Lyset optages af planterne ved hjælp af fotosyntesen. Denne fotosyntese danner sukkerstoffer som dyrene spiser og bruger som brændstof til deres bevægelse og tankevirksomhed. Man kan sige, at vi allesammen kører på solenergi. Lyset er motoren i naturen.

Når to mennesker mødes, og kærligheden opstår, så er der lys imellem dem.

Da skønheden og lyset hænger sammen, er skønheden i naturen altså også kærlighed.

Kunsten er hermed at søge kærlighedens lys i naturen, og det er Gud.

Asger Trier Engberg, filosof www.rubicon.dk

Foto: Steen Weile

Event kalender

Su Mo Tu We Th Fr Sa
1
2
3
4
5
6
7
 
 
 
 
 
 
 
8
9
10
11
12
13
14
 
 
 
 
 
 
 
15
16
17
18
19
20
21
 
 
 
 
 
 
 
22
23
24
25
26
27
28
 
 
 
 
 
 
 
29
30
1
2
3
4
5
 
 
 
 
 
 
 

Bliv en forfatter!

Bliv en forfatter!