Farvel til digte.dk (&spørgsmål til eks-brugerne)

×

Error message

  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.
  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.
  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.
  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.
Scene fra oplæsning i Det Poetiske Bureau

Ved årsskiftet lukkede det store website digte.dk, som var hjemsted for næsten 7000 skandinaviske digteres omkring 23.000 digte. digte.dk var stedet, hvor man som digter kunne publicere sine nyskrevne ting med det samme, få kommentarer, sparring og respons, kategorisere og lave digtsamlinger. Man kunne browse i den enorme masse af digtere, og som arrangør af digtoplæsninger finde nye ansigter til sine arrangementer. For nylig har to hele temaarrangementer i Det Poetiske Bureau baseret på arrangørens research efter henholdsvis introspektive digtere og beatpoeter på digte.dk.

Del

Som digter kunne man have oplevelsen af ikke kun at skrive til skrivebordsskuffen, men rent faktisk blive læst og værdsat af kollegaer eller fagligt interesserede. Jeg begyndte at publicere i 2008, og jeg kan kun konstatere at jeg gennem respons fra andre digtere og personlig, dvs. ikke offentlig, diskussion og debat om poesi og litteratur, har fået udviklet håndværk og viden. Og det er ikke så lidt af en ros at give et website: man var aktiv, man var i udvikling, og man lærte noget. Det var en legeplads og et litterært og pædagogisk laboratorium. Hvis man ville, that is. For nogen var det et sted, hvor man lallede rundt og sagde mærkelige ting. Men man kunne blive positivt overrasket over, hvor god respons man kunne få på sine nypublicerede digte, eller man kunne få nogle seriøse drag over nakken, hvis man blandede sig i debatten i debatforaerne. Muligvis har det sidstnævnte – tonen på de respektive debatfora - været en medvirkende årsag til en vis metaltræthed hos holdet bag sitet, som har valgt at trække stikket helt ud.

Fra cph-art redaktion vil vi sige stor tak til dem, som skabte og udviklede sitet! Det er i hvert fald vist, at lukningen af digte.dk efterlader et tomrum for de, som har brugt det gennem kortere eller længere tid. Derfor vil vi gerne spørge eks-brugerne af digte.dk, hvad de kunne ønske sig af en side, hvor de kunne publicere deres digte:

F.eks.:

Hvordan skal siden være udformet? (Interface, grafik, skrifttyper)

Skal digtene sættes i allerede definerede kategorier?

Skal der være debatfora?

Og så videre...inputs af enhver art modtages med tak.

Vi modtager gerne jeres svar og idéer på http://www.cph-art.dk/user/103/contact_anon, eller som kommentarer på hjemmesiden, eller på cph-arts fanside på Facebook. Vi glæder os til at høre fra jer! 

Foto: Louise Kristensen

 

Comments

Baunbaek's picture

Ja, det var ikke ligefrem en lykkens dag, da det site lukkede. På den anden side havde det kørt på pumperne længe. Måske det simpelthen er på høje tid at tænke i nye veje, hvad angår formidlingen af skriftlig poesi på nettet?

Tja, har ikke de store krav til formen. Bare en klar skrifttype og en enkel, tidssvarende opstilling - dette var jo ikke digte.dk's stærke side til sidst. Samtidig kunne det være rart at kunne lægge lyd- og billedklip ud. Specielt for de nyere generationer af poeter, for hvem performance-delen endda tit er det primære.

Ved ikke rigtigt med kategorierne. Syntes altid, jeg selv måtte kæmpe med at stoppe det, jeg skrev, ind i en eller anden mere eller mindre vilkårlig ramme, der alligevel sagde meget lidt om selve digtet.

Har indtryk af, at det meget var den måde, debatforummet gik helt amok på, som dræbte entusiasmen i projektet. Og jeg må da også selv tilstå, at jeg ikke havde lyst til at være for meget med derude, når visse personager den ene gang efter den anden - og tit efter tilfældige æstetiske kriterier - slagtede og ydmygede nye og gamle digterkolleger offentligt. På den anden side er et forum en god måde at skabe nye kontakter i miljøet på og modtage konstruktiv kritik. Så jeg ville nok sige: "Forum? Ja". Men holde et virkeligt grundigt opsyn med det, så det ikke bare blev en gyllekanal. Hvilket jeg - også af erfaringer andre steder fra - ved, at den slags lynhurtigt bliver, hvis det ikke findes en hård og konsekvent moderator på sitet.

Og noget helt andet: Der var for mange folk på digte.dk. Ingen holdt øje med niveauet. Ergo druknede dem, der var seriøse, hurtigt i havet af amatører. Så en anden gang ser jeg gerne, at folks første bidrag kommer igennem en åben, men skarp kritikrunde, så man i højere grad sikrer sig, at det er the cream of the crop, der er derude.

Men hvis det her lød harskt, vil jeg samtidig sige, at jeg synes, teamet bag digte.dk leverede en god og tålmodig indsats. De skabte en brugervenlig side, der gav alle mulighed for at udvide deres horisonter og prøve sig selv af, og det skal mine kritikpunkter på ingen måder forklejne. Men nu, hvor sitet er lukket, vil man også være dum, hvis man ikke lærer noget af de småting, der gik galt, så et evt. nyt initiativ kan fremstå så meget desto stærkere.

Til dags dato har de fleste sites på nettet ingen anden end samme funktion som en orkestergrav har for sit teater. Enhver spiller på sit instrument dvs. et originalsprog som ved brug af intellektet kan udvikles og ophøjes hvis nogen synes der skulle være brug for det. Jeg ved ikke helt hvorfor, men mine tanker henledes til et indlæg som var med under slutfasen på digte.dk's forum og belyser vel meget præcist emnet originalitet. Som jeg husker det omhandlede det emnet faderskab og børnepenge. En knægt ved navnet Ronny, søn? af The Keith (fremragende digter :D) havde et brændende ønske om at få en side 9 pige, men men fik denne( hans alder taget i betragtning) umodne knægt nogen sinde sit ønske opfyldt? og hvorfor lige en side 9 pige? og affødte det nogen form for originalitet? Så er vi igen tilbage ved faderskab og børnepenge. Jeg mener 1000 kr rækker ikke langt for disse piger og slet ikke på noteringen. Der behøves i et sådan regnskab ikke at bruges megen intellekt for på længere sigt at kurs bestemme en sådan graf. Min konklusion på dette fænomen er: Hvad er prisen for en fortiet sandhed og er det "originalt".

..og nix. Hellere skulle han forinden have taget færgen til Samsø, der findes et sted hvor de nemt kunne have klaret den lille sag, alt sammen på en dag og hjemme igen til aften. Det kaldes også kort proces. Men "INTET" derimod er originalt, det er jeg personligt stolt af.

Remixet med inspiration fra Facebook, det gamle digte.dk og digte som litterær genre. Supler endelig:)

Jeg syndes kun der skal være mulighed for at uploade skrevne digte. Internettet bugner med gode muligheder for audiotiv og visuel formidling, lad et nyt digte.dk være dedikeret, til den skriftlige.
Samtidig syndes jeg digtene skal være på dansk, fordi jeg tror på at digterens fornemmeste opgave er at undersøge, afsøge udvide grænserne for sit modersmål.
Jeg har gjort mig mange tanker om den til tider harske tone, som nogen lagde for dagen; jeg har forsøgt at komme med bud, som jeg håber vil kunne nedbringe det.

Det skal beholdes!
CPR-registrering; da en vigtig del af konceptet er offentligheden og ærligheden omkring hvem man er, så man står ved det man laver.

Opsætning
Få menuer; enkelt skrift. Det skal være kort og præcist; ligesom digte...? Noget i stil med nedenstående ville være tilstrækkeligt:
1 Søg
2 Min forfatter profil
a Publicer
b Digte
c Oplysninger
3 Forfattere
a Mine venner
b Mine favoritter
c Top 30 (Anbefaldinger
4 Digte
a Mine favoritter
b Top 100 (Efter anbefaldinger)
5 Forum

I højre fjerdedel er skærmen; skal der køre en slide, som bevæger sig ned ad i rolig læse venligt tempo og bringer tilfældige digte, med link til forfatteren; dog maksimalt de første 20 linier.

Feedback og kommunikation
Man skal ikke kunne kommentere på digte, eller sende beskeder til digtere, kun kunne anbefale digte og forfattere. Hvis man bliver venner med folk; åbnes i midlertid for at kunne skrive beskeder direkte til hinanden, men stadig ikke kommentarer, man kan til enhver tid slette/anmelde en "ven" som opføre sig ubehageligt.
På siden vil der så blive genereret lister for de digte og digtere med flest anbefalinger. Hvem og hvad man anbefaler er tilgængeligt via ens digt side; men man kan ikke se hvem der anbefaler én

Nye brugere af digte.dk skal have muligheden for at bringe et digt i top 10 i 3 dage. Hver ny digter må gøre det op til 5 gange. På den måde får nye digtere mulighed for at få læst, målt og vejet deres digte; samtidig med at flødeskummet for lov at blive på toppen.

Kategorisering
Få enkle kategorier og netop kategorier, ikke genre, så dem som ikke har læst litteratur videnskab eller lign. også kan være med. F.eks.

- Korte
- Lange
- Vers
- Novelle???

- Sjove
- Uhyggelige
- Kærlige
- Vrede
- Vanvittige
- Kedelige;)

Forslag til tiltag og aftag.
Det kunne være sjovt hvis man kunne udfodre hinanden til offentlige orddueller/kampe i forummet, som så blev afgjort ved at folk stemte en vinder ind.
Jeg brød mig ikke om muligheden for at remixe, det virkede som en overflødig mulighed.

Håber det kan bruges.

Jeg er enig i at der skal prøves at gøre det ved en pæn omgangstone med hinanden.
-At siden skal være let overskuelig
-At der skal være CPR-registrering
-Og at siden skal indeholde danske digte, hovedsageligt fordi det er vores modersmål.

Men, jeg må ærligt sige, at jeg synes at alt det med top10 ikke er min kop te. Jeg synes det er forkert at få det til at handle om at være den bedste blandt mange, og kæmpe for det. Det er jo ikke hvad det handler om?
-
Og i forhold til at skulle kunne give kommentar, synes jeg næsten det er et must - Det skal være mulighed for at fravælge det, men ellers synes jeg det automatisk skal være en mulighed. Det er, ofte i hvert fald, med reelle kommentar at man udvikler sig personligt og sit skriveri.
-
Men, kan godt se ideen i at der er mulighed for at se et tilfældigt digt, sådan så man kan komme "frem i lyset", selvom man måske er en tilbageholdende person, for dem er der også mange af - som måske ønsker at komme frem, men som ikke formår at komme det.

Helt fri kommunikation er tidens udfordring - og højdepunkt, når det er mest kreativt. Let go of The Force. It will be both with and against you, but hopefully not without you.

Kom så drenge! (og piger). Sproget blev skabt til udveksling mennesker imellem. Primitive mønstre og anden personlig utilstrækkelighed stopper det ofte inden det bliver fantastisk. Men lad det ikke blive ved den sædvanlige selvreflektion og udstilling a la diverse envejs-foreteelser såsom bogudgivelser. Det rykker mest, når det rykker direkte.

Men ok, selvfølgelig skal der være plads til den traditionelle form også. Og det er der jo mildest talt også :-)

Så opret gerne modererede fora ved siden af et umodereret. Jeg ved godt, hvad de fleste vil finde mest interessant.

Check fx this one, der blev til under de nævnte forudsætninger: http://www.youtube.com/watch?v=BVktZ0i5S1o

kh Michael Zittergong

Og så fik jeg denne besked: "Din kommentar er sat i kø til bedømmelse af sitets administratorer og bliver offentligtgjort, når den er godkendt."

Vorherrebevares!

Tør I(mamerne) bringe denne kommentar?

:-)

admin's picture

Desværre det er sådan, at der findes noget, der hedder SPAM, hvor kommentarer indeholder ikke andet, end mærkelig sammensætning af bogstaver, samt et ling til et mistænkelig hjemmeside. Den slags gider vi ikke her.
En anden ting: det er stadig os, der har ansvaret for tonen her.
Hvis du vil poste dine kommentarer uden godkendelse, så opret dig som bruger. DET koster ikke noget.

admin's picture

Tak for kommentar, Michael. Vi bringer den, selvfølgelig, dog det er ikke ensbetydende med at opfordringen bliver fulgt op.
Det ville være dejlig med ucensureret fora, dog mange erfaringer har vist at den er oftest langt fra at være konstruktiv.

Som poet på gigte.dk var det meg en stor skuffelse når jeg ved nyttårstider fikk det å høre at saiten skulle opphøre og jeg kan forstå hvorfor...

Digte.dk gikk ut prenesiøst med aspirasjon til å bli Skandinaviens store boltreplass for diktere: Dette ble kun en floskel. De ti-tolv svensker, nordmenn, islendinger og finner som fantes druknet komplett i et hav av kommenterende diskuterende og profilerende dansker som "behersket det rigtige språg".

Hvilke forutsetniger kunne så det heldanske adminteam ha for å gå ut med et sådant prosjekt? Uten et felles nordisk adminteam. Et fellesskandinavisk dikterråd som kunne være de respektive nasjoners dikteres "trygghet" i prosjektet: Jeg ser at det her kommenteres og kronikkeres rundt dette tema, men det er lite "kjøtt på beinet"; som vi sier i Norge; lite tema men masser av dialektisk akrobatikk som om de kommenterende er mer vinklet på å profilere seg selvenn å holde en essens i sitt tema; kan det være en av grunnene til den omtalte saitens undergang?

Jeg ser forøvrig at det for tiden arbeides iherdig for å etablere et nytt dikterforum; diteDK.com som jeg har tatt kontakt med og fått info om: De satser også på et "dikterskandinavium" som skal koste ca kr. 80,- pr år som en spareskilling til fremtidige antologier. At det koster noe er gerit, man får en viss trygghet derved, men når jeg stilte meg til deres redaksjons disposisjon som representant fra Norge; var svaret NEI min assistanse trengtes ikke: Så da regner ejg med et også dette "skandinaviske" prosjekt er kun et danskt soloprodukt som ikke har livets rett

Hvad der virkelig kan få bugt med alt liv på et site er moderering efter selvfede, støvede elite-forestillinger.

Så hvorfor gør man det?

Nogle primære årsager er konservatisme, ømme egoer og statusdyrkelse. Alle vil jo være noget i en gruppe; kvalitet er relativ i forhold til hvilken gruppe, man er en del af. Man ER vel ikke andet end en, omend meget avanceret, primat?

Man burde give plads til MEGET mere anarki, så kvalitet ikke bremses af Emma Gadske præstedommere.

Ingen har nogensinde givet mig ordentligt igen på denne: Hvorfor ikke tillade bare 1 (ét) frit forum på et site; med helt fri kreative udgydelser?

Det er den eneste måde at få den virkelige elite på banen - og den kunne inkludere en del af den selvbestaltede; omend hovedskrumpet til en mere realistisk størrelse.

Come on, chickenshits! Lad os nu være virkelige.

:-) og mmmmmmmjaw!

Leoparddrengen's picture

@gæst

Et umodereret forum? Hvis du synes det er en god idé - så lav dog et!

Det kan du gøre ganske gratis, for eksempel på phpBBweb. Hvis du har ret i, at det er det den virkelige elite savner, vil de jo naturligvis komme strømmende til, såstraks du opretter den frisindets oase.

Fri for pseudo-elitære meninger og overdommere - endelig et sted hvor den virkelige elite kan udfolde sig.

Og, jeg gætter på, at hvis du gør det, kan du endda få lov at poste et link til forummet, her. Helt gratis og helt anonymt - ganske som du foretrækker det.

admin's picture

For hvad kan man ellers sige til et anonym?

Leoparddrengen, du er jo superhelt og formår at bekræfte det igen!

Der er kommet et nyt site til digte på www.digtenu.dk

:)

AC

Har først opdaget dette nu....

Så er alle mine digte bare gået tabte!!!
DET er VIRKELIG sur RØV!! :(

Drop kategorier/genrer. Lav evt. et felt, hvor man selv har mulighed for at definere sin tekst.

Vil cph-art lave et nyt site, siden I stiller disse spørgsmål? Og hvad er status i så fald?

admin's picture

da det var det der manglede lige pludselig. Men så kom de andre ting i vejen.
den anden ting er, at man kan ikke lave den slags uden at have et opbakning fra digtere. Nu kan jeg se, at der er interesse, så det kan være at vi søsætter noget i gang. I øjeblikket er det sådan, at hvis man er registreret bruger, så kan man kommentere artikler, kommentarer og skrive blog, så kan man skriver digter i bloggen. Men det er nok ikke 100% tilfredsstillende løsning. At gøre det mere bekvem for digtere vil kræve hjælp fra vores programmør. Godt nok er han billig, da han bor ikke i DK, men noget skal han leve af. Der er grænser for hvor meget kan man arbejde gratis. Så økonomien i den også en del af problemet.

Alle mine digte var på digte.dk og er gået tabt!
Hvad gør jeg ved det problem? Hvordan kan jeg få mine egne digte igen?

Alle mine digte er også gået tabt. Er der nogen der har fundet ud af, hvordan man kan få fat på ens egne digte igen?

Alle mine digte lå også på digte.dk

- Hvordan kan man få dem igen??? Nogen må da vide det..
Specielt de der administrerede digte.dk..

Du har vel en kopi et andet sted ??!

admin's picture

har vi ikke noget med digte.dk at gøre og kan ikke svare på den spørgsmål

www.forfattersiden.dk er et godt sted at publicere tekster /digte og få feedback. Siden er vist forholdsvis ny, men der kommer hele tiden flere brugere til. Mit indtryk er, at der også florere professionelle skribent derinde, som også giver feedback.Siden er forholdsvis nytænkende i og med det er muligt at skabe et netværk mellem skribenterne samt løbende private dialoger om en tekst. Den er utrolig let at overskue og selvfølgelig gratis.
Et sted jeg klart vil anbefale, hvis man savner digte.dk eller lignende sider. Mener faktisk oprigtigt at denne side har mere potential end digte.dk nogensinde havde!

at et nyt forfattersted kom til verden. Dog er vi ked af at blot bliver brugt til reklame fra et anonym kilde. Det mindste man kunne gøre er at skrive ens navn. Blot for at være høflig.

Jakob Wilms ;-)

admin's picture

Jeg vil ønske jer held og lykke med den nye side.

Jeg har aldrig selv brugt digte.dk (heldigvis), men jeg bruger flittigt Forfattersiden.dk - det er et godt site til både prosa og lyrik.

Er der mulighed for at få sin gamle digte igen dem man mistede fra digte.dk ? Og hvordan, hvis ja, og hvis nej, hvorfor?

Alle digtene findes på Det Kongelige Bibliotek. Digtene skulle kun være tilgængelige for forskere. Men jeg antager, at de som ved lukningen har mistet deres digte, kan få kopier ved henvendelse til biblioteket.

Event kalender

Su Mo Tu We Th Fr Sa
27
28
29
30
31
1
2
 
 
 
 
 
 
 
3
4
5
6
7
8
9
 
 
 
 
 
 
 
10
11
12
13
14
15
16
 
 
 
 
 
 
 
17
18
19
20
21
22
23
 
 
 
 
 
 
 
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
 
 

Bliv en forfatter!

Bliv en forfatter!