Egyptisk kvinderap som revolutionær kunst

Yukka

 af Katinka Bach, Kiki Hyndig Hansen og Drude Schou Pallesen fra RAPOLITICS

I denne uge er en kvindelige egyptisk rapper i København for, gennem kunst og musik, at sætte fokus på den egyptiske revolution og kvinders vilkår i landet. Hun hedder Yukka Shanin og med sine blot  22 år har hun formået at manifestere sig selv som politisk aktivist, selverklæret feminist, tidligere jurastuderende og rapper. Hun er kvinde i et land i det land som 330 kønseksperter netop er blevet enige om, er et det land i den arabiske verden, hvor det er værst at være kvinde . Man kan roligt sige at Yukka, der gennem sin kunstneriske passion frit ytrer sine politiske holdninger og sætter sig i klar opposition til både regeringen, militæret og politiet, heller ikke har haft det nemt. 

 Hendes forældre afviser hendes rap-karriere og nægter konsekvent at tale med hende. Som hun forklarer, er det umuligt at få en kæreste som kvindelig rapper. For nylig har hun været blacklistet fra flere koncertsteder i Egypten på grund af hendes revolutionære rap mod de øverste strukturelle kræfter. Hun forventer desuden at blive undersøgt af den nationale sikkerhedsstyrke i den nærmeste fremtid. Noget hun frygter, da de ifølge Yukka uformelt er kendt for at have voldtaget, tortureret og undermineret kvinder under revolutionen. 

Nu er det november og non-profit organisationen RAPOLITICS kører i den forbindelse projektet ”Female rap from Egypt”, som fremhæver Yukkas personlige historie. 

Fra Dagbog til Rap Lyrics

RAPOLITICS mødte Yukka for første gang i løbet af foråret 2013 som en del af et andet projekt i byen Alexandria. Hurtigt lykkedes det hende at imponere med sin karismatiske og stærke personlighed og historie. I september deltog hun i en RAPOLITICS workshop med 35 ’raptivister’ fra Mellemøsten, Nordafrika og Danmark. Gennem sit kunstneriske udtryk markerede hun sig som værende en viljestærk og ambitiøs ung rapper fyldt med tunge emner på hjertet.  

Hun begyndte at skrive sine tanker ned i en dagbog, da hun var ti år gammel. Som tiden gik indså hun, at det føltes mere naturligt for hende at skrive i rim og rytmer. Fra en meget ung alder, handlede Yukkas vers om det at føle sig undertrykt, ikke kun i sit eget hjem, men også af det omgivende samfund. I hendes teenageår udviklede hendes dagbog sig til egentlig rap-lyrik, og på spørgsmålet om hvorfor hun rapper svarer hun:
”Jeg rapper for at bryde tavsheden indeni mig. Det var ikke nok bare at skrive mine tanker ned for mig selv. Jeg havde brug for at bryde tavsheden for mange piger ligesom mig. Jeg ønsker at inspirere dem til at ytre sig frit, gøre præcis hvad de har lyst til og ikke bekymre sig om hvad andre synes om dem”. 

Revolutionær rap

Yukka Shanin - Egyptisk kvindelig rapper

I 2011 begyndte Yukka at fokusere på revolutionen i Egypten. Dette emne går hånd i hånd med hendes uddannelsesmæssige profil, eftersom hun med baggrund i sit jurastudier har et ønske om at øge mulighederne for generel strukturel lighed og ytringsfrihed i Egypten. Primært handler hendes tekster om, den nedværdigende politik og uacceptabel adfærd, hun mener udøves af Det Muslimske Broderskab. Men også hvordan politiet og militæret forværre situationen og medvirker til unødvendige politiske blodbade. Der er ingen tvivl om, at Yukka som kvindelig rapper i Egypten har taget en bemærkelsesværdig beslutning om at møde verden med oprejst pande, og hun skiller sig i høj grad ud som et enestående eksempel på en stærk kvinde, i det samfund hun kommer fra i Alexandria. Yukkas historie afspejler på det kraftigste mange af de politiske spørgsmål og kulturelle sammenstød, Egypten står overfor. 

Yukka bidrager med sin revolutionære rap til at holde en vigtig politisk debat og udvikling i gang  gennem hendes kunstneriske udtryk og tilgang. Hun er en del af den voksende undergrund af musik og kunst i Egypten, som trodser de forhindringer der findes i landet. Kvinder spiller en stor rolle i kunstmiljøet og fungerer samtidig som rollemodeller for mange unge egyptere, der kan nikke genkendende til de diskuterede problematikker, og som står overfor mange af de samme udfordringer. 

Efter revolutionen d. 25. Januar 2011, er kvinder sat stærkt tilbage i forhold til deres politiske deltagelse, og egyptiske kvinder befinder sig i en særligt sårbar situation, hvor de i stigende grad udsættes for systematiske og organiserede overgreb herunder; vold, voldtægt, diskrimination og nedværdigende behandling. De fleste egyptiske kvinders hverdag er præget af forskellige former for chikane det være sig på gaden, i busser, i skoler og på arbejdet.  

Oplev Yukkas historie fortalt i smukke portrætter og hverdagsbilleder

I en tid hvor de arabiske kvinders forhold og rettigheder diskuteres i danske og udenlandske medier, sætter foreningen RAPOLITICS med fotoudstillingen YUKKA fokus hendes hverdag og kamp for kvinders rettigheder, i den egyptiske middelhavsby Alexandria. Udstillingen viser hvordan stærke kvinder, med Yukka som eksempel, takler hverdagens udfordringer i en tid præget af revolution og politisk kaos. Udstillingen består af udvalgte portrætter og øjebliksbilleder fra hendes hverdag som rapper og er en del af RAPOLITICS igangværende projekt ”Female rap from Egypt”. Projektet er et oplysningsprojekt støttet af CISU og har til formål at bruge kunst til det kunst er bedst til; på kreativ vis at informere, inspirerer , oplyse, nuancere og skævvride samfundsrelevante problemstiller - i dette tilfælde,  kvinders vilkår i Egypten. 

Udover fotoudstillingen optræder Yukka i samarbejde med tre prominente danske kvindelige rapper lørdag den 23 november. Læs mere om de to events nedenfor. 

Udstillingen Yukka finder sted nu på torsdag den 21. November i fotostudiet på Turesensgade 5, København K mellem kl. 17 og 20. 

Læs mere om eventet her: https://www.facebook.com/events/1414411575459096/?fref=ts

Koncerten kan opleves den 23. November på Cafe Zorro, Jagtvej 119 København N, i tidsrummet 21-23. 

Læs mere om eventet her: https://www.facebook.com/events/1380067868904951/?fref=ts

Foto og billederne til ferniseringen er taget af fotografen Anna Maria Nielsen: http://www.anna-nielsen.com  

 

Event kalender

Su Mo Tu We Th Fr Sa
28
29
30
31
1
2
3
 
 
 
 
 
 
 
4
5
6
7
8
9
10
 
 
 
 
 
 
 
11
12
13
14
15
16
17
 
 
 
 
 
 
 
18
19
20
21
22
23
24
 
 
 
 
 
 
 
25
26
27
28
29
30
31
 
 
 
 
 
 
 

Bliv en forfatter!

Bliv en forfatter!