Det spirituelle fup

kirke, kors

Nu er man, frivilligt eller ej, blevet vidne til endnu et kunstprojekt.
I sidste uge fik jeg en e-mail i postkassen, der opfordrede til at støtte op om gravfreden for Claus Beck-Nielsens grav, da Center for Kirkegårde vil grave kisten op. Hvordan kan det så være at liget skal graves op? Jamen der er jo intet lig, blot en dukke som afbildning af Claus Beck-Nielsen i skala 1:1.

Del

Var det sådan, at personen blev efterlyst og var savnet i flere år, for så til sidst at blive erklæret juridisk død, da sandsynligheden for at personen var levende ikke længere var til stede? Nej da! Manden selv var med til ritualet og alle tilstedeværende var klar over dette.

Det er ikke den reelle død eller mangel på samme, der får mig til at rejse spørgsmål ved begivenheden...

Jeg har heller ikke noget imod at kunstnere leger med deres identitet (eller manglen på samme) og arrangerer deres egen begravelse, hvis det er det man vil opleve. Fred være med det! Lad det hele være op til den kunstnerisk frihed. Hvis ingen andre problemer ligger én på sinde, så har man det godt nok godt - og så kan man være kreativ på alle mulige, sjove måder... og hvorfor så ikke lige ens egen begravelse? Lad det bare ske! Hvis der er nogle der synes, det er interessant at begrave en dukke, så begraver man da en dukke! Når man har det så godt at man ikke har oplevet utidige begravelser for unge mennesker der er døde i meningsløse krige eller af endnu mere meningsløs vold eller kriminalitet - når man ikke har prøvet at unge mænd, gårsdagens drenge, vendte hjem fra hæren til moderen og konen i en kiste, gennemtævet og uden indvolde, der sandsynligvis er solgt på det sorte transplantationsmarked, som det kan ske i mit hjemland, Rusland - så kan man blot lege med livet og døden i frit fantasiløb! Man leger!

Det der forbløffer mig mest ved denne historie er, at begravelsesceremonien blev foretaget af den fungerende præst ved Hellig Kors Kirke. Så spørger jeg mig selv: Er det OK, at en folkekirkeviet præst udfører begravelsesritualet for en mand, der rent faktisk står ved siden af ham i levende live? Er det ikke en hån mod embedet? Eller har præsteembedet ikke længere en værdighed og forpligtelse overfor religion, reelt liv, reelle mennesker, reel død, reel sorg, og - Gud for den slags skyld! Er det ikke en hån mod livets reelle tragedier at lade sig rive med af et kunstprojekt, som intet har med virkeligheden at gøre og som bare er endnu en brik i selviscenesættelsesspillet?

Man kan også spørge sig selv, om den begravede identitet var troende kristen? Hvis ja, så er det ikke helt i tråd med hele det kunstneriske koncept. Hvis nej - hvad skulle man så bruge præsten til? Var der et reelt behov for en spirituel person og spirituel handling? Eller var der bare brug for en pæn og passende "stand-in" som ville tilføje en anelse ægthed til den tænkte begivenhed?

Man kan selvfølgelig grave dybere i danskernes forhold til religion eller mangel derpå. Man kan grave videre i det metafysiske ved præsteembedet. Er der noget metafysisk ved det? Er der noget spirituel ved det? Eller er det blot en stilling - opslået, ansøgt og besat? Hvilke kompetencer forventes der af ansøgeren, ud over den formelle og obligate uddannelse inden for teologi? Skal man tro? Skal man tage de spirituelle behov hos et menneske seriøst eller et det noget, man siger, man gør og blinker med det venstre øje samtidig?

Som yderlighed kan man tænke sig at begivenheden i virkeligheden var et reelt ritual? Ikke et ritual, tilhørende den kristne tro men et ritual, tilhørende til en anden tro. Det fører til tanker om voodoo eller lignede ritualer som kan praktiseres i Afrika, Sydamerika, USA’s sydstater og andre steder i verden. Kan man, som præst, sige ja til deltagelse i den slags uden omtanke, uanset om man klar over det eller ej?

Jeg forstår også center for Kirkernes synspunkt: de har givet projektet lov til at lege. Nu har I leget færdig og så må i fjerne dukken fra indviet jord, så man får mulighed til at begrave de rigtige døde der.

Event kalender

Su Mo Tu We Th Fr Sa
26
27
28
29
30
31
1
 
 
 
 
 
 
 
2
3
4
5
6
7
8
 
 
 
 
 
 
 
9
10
11
12
13
14
15
 
 
 
 
 
 
 
16
17
18
19
20
21
22
 
 
 
 
 
 
 
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 
 
 
 
 
30
1
2
3
4
5
6
 
 
 
 
 
 
 

Bliv en forfatter!

Bliv en forfatter!