Assistenten: I midten af livet

×

Error message

  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.
  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.
  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.
  • Unable to create CTools CSS cache directory. Check the permissions on your files directory.
Assistens kirkegård, efterår

I anledningen af Assistens Kirkegårds 250 år har Kulturcentret Assistens udgivet bogen “Midt i verden i 250 år. Assistens 1760 - 2010” og har arrangeret en udstilling, som tager afsæt i kirkegårdens historie og derigennem fortæller os om København i forskellige tidsperioder, byens vækst og udvikling. Udstillingen varer frem til 12. december 2010.

Del

Det aftagende grønne og den aftagende varme tegner efteråret. Solen kæler uanmasende for de gule blade og fugtige gravstene. Turen med det trofaste “Sony”-kamera går gennem Assistentens, hvor vi er ved at ta’ fotoer af gravstene til vores nye projekt: Steffens Baunbæks digtsamling om en række grave.

Når man stikker næsen ind i kapellet, som nu huser Kulturcentret Assistens for at få fat i planen over kirkegården med anmærkninger for de kendtes graver, opdager man, at der er en udstilling. Der er også bogen. Bogen er ikke stor og har en behagelig lysegrøn farve på dens hårde omslag. Kirkegården fylder 250 år. Bogen og udstillingen handler om 250 år med Assistentens Kirkegård, de supplerer hinanden men kan også nydes hver for sig for at dykke ned i fortiden. I virkeligheden handler begge dele i stor udstrækning om Københavns historie.

I udstillingsrummet kan man se genstande og plansher, der hører til de forskellige tider - gamle gravsten og brune falmede dokumenter og fotografier, der har tilhørt de mennesker som nu er del af kirkegården og tilhørt den historie, der nu er en del af byen. De udstillede gevandter gør fortiden mere håndgribelig og nærværende. Det er ikke blot eventyr, det er noget, som har dannet grundlag, for det vi er idag. Der er en rød tråd.

historisk kvindebeklædning - del af udstillingen

Det er umuligt at udstille alt, der rører ved stedets historie, til gengæld er det mulig at vælge de mest interessante temaer, der danner perspektiv eller viser en mindre kendt del af historien. Blandt andet fortæller udstillingen om de russiske grave og lidt om de russiske flugtninger, som er begravet der.

Æstetisk hviler udstillingen på de feminine og romantiske toner. Man berør fortiden på en blid måde uden at man glemmer nuet.

Når vi taler med folk, der arbejder i centret kan man høre interesse, engagement og åbenhed. Assistentens hører ikke kun til fortiden og døden, den hører til nuet og de levende, fordi det er nu vi har brug for at lære om vores historie for at kunne udvikle os fremad.

Bogen er rigt illustreret både med historiske tegninger, malerier og dokumenter samt fotografier fra nutidens kirkegård og begivenheder.
I bogen som er opdelt i forskellige tidsperioder, kan man finde mange interessante fortællinger både om kirkegådens og Nørrebros historie, arkitektur, skik, mode og samfundsmæssige tendenser - og om mange af de mere eller mindre kendte mennesker, der er begravet på Assistenten. Historier om grave og gravrøvere. Og ikke mindst en tragisk historie om en purung enkes begravelse, mysteriet om dødens årsag, den kriminelle handling der førte til døden, og hvordan efterleveringer af forskellige familiers historie har bidraget til sagens opklaring.

Gennem bogen man kan også få en oplevelse af måden, hvorpå kirkegården er blevet brugt gennem tiden, og man kan se det historiske perspektiv i det faktum, at kirkegården ikke blot stedet for de afdøde, men også og måske i højere grad stedet for de levende. Det er ikke den moderne tids tendens, sådan har det altid været her på stedet: Turen fra indre by til kirkegården var lang, så besøget af de kæres gravsteder blevkombineret med et udflugt med picnickurv og tæppet. Det forenede livet og døden i det livsbekræftende faktum, at livet jo går videre, det forenede det også på dødsbekræftende vis: At sådan som man hviler her på græsplænen efter en lang tur, således kommer man også til at hvile her under græsset efter et langt liv.

gammel HC Andersens grav - del af udstillingen

Lige så interessant som det historiske materiale i bogen, er det at læse om Kulturcentret Assistens oplysnings- og kulturarbejde, at få indblik i centrets bidrag til vores viden om Assistentens plads i Københavns historie, kultur, liv og vores forhold til døden.

Foto: Zenia Grynberg

 

Event kalender

Su Mo Tu We Th Fr Sa
27
28
29
30
31
1
2
 
 
 
 
 
 
 
3
4
5
6
7
8
9
 
 
 
 
 
 
 
10
11
12
13
14
15
16
 
 
 
 
 
 
 
17
18
19
20
21
22
23
 
 
 
 
 
 
 
24
25
26
27
28
29
30
 
 
 
 
 
 
 

Bliv en forfatter!

Bliv en forfatter!