Om vores gudsopfattelse

Foto: Zenia Grynberg

Jeg blev inspireret til denne lille skriv af en status om Gud, der en af mine russiske venner har postet på Facebook. På russisk lyder den således:

”Я могу поверить в бога который присылал пророков, чтобы те говорили про любовь. Про убивать плохо. Ну такие вещи. А вот поверить в бога который присылал пророков, чтобы те объяснили, что думать не надо, а надо слушаться жрецов жирных и бездумно лоб расшибать да крышу золотить не могу. Это не бог получается, а царек мелкий. Типа проверяет, кто сильнее прогнулся - того на облако с арфой чтоль? Бог? Да ладно.” - Хихус

Her er min dansk oversættelse af citatet:

"Jeg kan tro på Gud, der sendte profiter til os, for at få dem til at tale om kærlighed. Om at det er ikke godt at slå ihjel. Altså, den slags ting. Men tro på gud, der sender profiter, der siger at man ikke skal tænke selv, men man skal høre på fede præster, man skal tankeløs slå sin pande i bøn, og forgylde bygninger og tage, det kan jeg ikke! Det er jo ikke Gud, det er bare en lille hersker, der tjekker - hvem er der, der har mest underlagt sig? De skal nok komme op på skyen med en harpe. Skulle det være Gud? Ej, come on!" - HeeHoos

Vi vælger selv vores guder. Og hvis vi har valgt en, som vi selv kan acceptere, så tror vi på ham. Hvis vi så tværtimod har valgt en, som er uacceptabel for os - ja, så bliver vi til ateister.

Det har INTET at gøre med spørgsmål om Gud findes eller ej og hvad han, hun eller det er og hvordan, det er bare de forestillinger, som vi skaber i vores bevidsthed.

Denne forestilling ofte går videre og styrer forestillinger om hvad VI er. Fordi den giver os noget, udenfor os til at forholde sig til og sammenligne med og definere i forhold til. Forestillinger, der efterfølgende styrer vores liv, handlinger og værdsæt. Forestillinger der fortæller os om vores plads i universet. Både som det enkelte individ og som menneskeheden i helhed.

Så først opfinder vi og definerer en gud, for, efterfølgende kunne definere os selv i forhold til ham.

Det er jo lidt syret … ik’?

nye artikler
Syre
Copenhagen Psych Fest leverede toppræstationer i øst og vest, nord og syd. Hele Staden blev omdannet til et hvepsebo af livsfarlig og livsbekræfigende lyd. Vi tog en tur i kanen. Here it goes:

læs mere

Ode til Enghave Station
Ode til Enghave Station - Nu er den død, Enghave Station, og med den en epoke.

læs mere

Everybody comes to Rick's
I hjertet af den ungarske hovedstad Budapest, lige ud til vandet, er at finde en museum-café. Mere usædvanlig er dens ejer, der også bestyrer tre restauranter, alle indenfor 100 meter af caféen. På sin vis er denne privat ...

læs mere

Event kalender
« August 2017
mantironstorfrelørsøn
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Log ind