Bogen med flere stemmer

"Woman against the-grain" af Jens Nordsø

“Jens Nordsø” er bogen, der er skabt som mindesten for den nu afdøde kunstner Jens Nordsø af grafikeren Kenn Clarke med bidrag fra Jens Nordsøs slægtninge, venner, bekendte og ejere af hans malerier. Bogen er udgivet af forlaget Peoples’Press i 2009.

Del

Man sidder med en virkelig lækker bog i hænderne. Bogen, hvor der ikke er blevet sparet på kvaliteten, bogen som er skabt med personligt engagement og kærlighed.

Bogen hedder “Jens Nordsø” og fortæller på en utraditionel måde om den for nyligt afdøde kunstmaler. På en eller anden underlig måde blev bogens tilblivelse fulgt af døden. Dog er selve bogen, dens indhold, kvalitet og udformning livsbekræftende. Den viser, at døden ikke magter at slå en kunstner ihjel. Den viser, at kunstnerens talent og tanker lever videre, selv om han selv er borte.
Jens Nordsø foran en af sine malerier

Den viser også et dybt indblik i hans kreative proces med omhyggelige og gennemtænkte illustrationer. En kunstner, der vil være bevidst om sit virke, vil kunne bruge den som et opslagsværk for at få inspiration med hensyn til komposition, geometri, farver, kontraster og meget andet.

Bogen fortæller stille og roligt, med forskellige menneskestemmer og erindringer om Jens Nordsø’s liv og kunst. Den fortæller om mødet med hans værker og om deres betydning for de mennesker, der ejer dem. Et af de mennesker var Christine Jahn, som på en måde er kimen i selve bogen.

To portrætter af Christine Jahn

Christine var en af Kenn Clarkes venner. Da hun var under kemoterapi tilbød Jens at male hendes portræt. Sådan, som hun så ud på det tidspunkt. Tynd, afkræftet og hårløs. I denne forbindelse mødte Kenn kunstneren og blev fanget og betaget af hans kunst, hans filosofi, hans væsen.

Dengang, da Jens levede, opstod ideen til bogen. Kenn kom i gang med at samle og forberede de grafiske materialer til den. Dog, som det plejer at ske, da der ingen tydelig deadline var og livet går sin gang, gik arbejdet lidt i stå. En tragisk og uundgåelig begivenhed har sat gang i tingene. Christine tabte kampen mod kræften og ved hendes begravelse besluttede Jens og Kenn at gå videre med bogen, som kunne være et minde for den afdøde.

Der manglede tekst. Tekst til bogen. Kenn er en dygtig grafiker, dog er han ikke den store forfatter, siger han selv. Løsningen var at opsøge Jens’ omgangskreds, opsøge de mennesker, som ejer hans malerier og få dem til at skrive noget om kunstneren. Nogle har skrevet meget, nogle har skrevet lidt, nogle har skrevet prosa, nogle har skrevet digter. Det skrevne giver indsigt i det menneske Jens var, i hans filosofi og livssyn. Man kan mærke ved at læse bogen, hvordan mødet med kunstneren har påvirket deres liv, hvordan mødet med hans kunst påvirker dem den dag i dag, når de ser hans værker i deres dagligstue og når de oplever, at deres gæster ser hans værker.

Der gik ikke ret lang tid, før Jens fik malet sit sidste maleri, som man kan finde på side 67. Han er nu ligeledes gået bort, død af den samme dødbringende sygdom, som Christine.

"necterines" af Jens Nordsøe

Så stod Kenn med materiale godkendt af Jens, færdiggjorde bogen og fik den udgivet. Gennem bogen kan man se en realistisk maler, som har gennemtænkt sine værker, som lærte af fortiden, som brugte tid på at udregne proportioner i billedets komposition for at opnå den effekt, han gik efter. Man kan se den kunstneriske proces via alle skitserne med tal og notater om lys og skygge, om objektets placering og fremtoning.

Bogen taler til os med flere forskellige stemmer. Bogens stilrene fremtoning sørger for ikke at overdøve kunstnerens malerier, som er gengivet i den.

Jeg ved godt at jeg, som er den heldige ejer af et eksemplar, vil sidde og bladre i den mange gange, for at lade mig inspirere og lære af fortidens erfaringer.

Jeg vil lige tilføje, at oplaget er ganske lille, så hvis I får lyst til at anskaffe jer et eksemplar, så kan I kontakte www.jensnordsoe.dk og håbe, at der stadig er nogle tilbage.

Illustrationer i artiklen er Jens Nordsø billeder, som blev brugt i bogen "Jens Nordsø".
Foto af malerier taget af P.S. Mortensen.

 

Event kalender

Su Mo Tu We Th Fr Sa
30
1
2
3
4
5
6
 
 
 
 
 
 
 
7
8
9
10
11
12
13
 
 
 
 
 
 
 
14
15
16
17
18
19
20
 
 
 
 
 
 
 
21
22
23
24
25
26
27
 
 
 
 
 
 
 
28
29
30
31
1
2
3
 
 
 
 
 
 
 

Bliv en forfatter!

Bliv en forfatter!