"Følg hjertet til Ørestaden...

Døgnnetto i Ørestaden. En af de få samlingssteder, udover altdominerende Fields

Del

…eller bare tag metroen!” Sådan lyder Ørestadens valgsprog ifølge bydelens officielle website, hvor to friske, smilende mennesker poserer foran en skyline af høje, blanke kontordomiciler mod en stålblå himmel med kølige fjerskyer. Læser man længere ned, ser man visioner om bæredygtighed, co2-neutrale bygningskonstruktioner, fælledens unikke natur og et levende bymiljø. Det er blot ikke indtrykket af hjerte og smil, man får, når man bevæger sig mellem bygningerne. Der er tomt og forladt.

Folk tager den allesteds-henførende metro ud af Ørestaden om aftenen. De høje bygninger genererer deres eget, vindblæste klima med hårde kastevinde mellem husene, som den form for arkitektur nu engang gør. Hvilket kan være ligegyldigt, hvis vi taler om lagerhaller og industribygninger, men den fordrer ikke et blomstrende bymiljø, hvor mennesker har lyst til at sidde på torve og tale sammen og ligge i solen og læse op til eksamen. Tager man blot et par kilometer længere sydpå, til fiskerlejet Dragør, finder man lave murstenshuse med stråtage, som, når solen har skinnet på dem i løbet af sommeren, og de har optaget varmen, kaster den tilbage mellem husene, således at der kan gro figener, valnødder, og endog vin. Sådan skaber byen sit eget klima, men dette videnskabelige faktum lader til at være sluppet gennem maskerne i byplanlægningen. En naturlig følge er, at folk ikke drages til at bo der, men der bor imidlertid en del studenter, som ha fået moderne, billige kollegieværelser, men som på ingen måde inspireres af miljøet.

Dette har til gengæld drevet danskstuderende på KUA Kim Stig Andersen, som er bosiddende på et af bydelens kollegier til at tage initiativ til at opfordre Københavns politikere til opførelsen af et kunstcenter i Ørestaden, som skal tilføre bydelen et stykke arkitektur, som er langt mere organisk af udseende, bæredygtigt, og som kunstcenter betragtet unikt i forhold til publikums møde med kunsten.

Andersen skriver i sin pressemeddelselse:

”Der er behov for et kunstcenter med en fast samling og udstillinger af både markante og ukendte danske og udenlandske kunstnere. Det er behov for et større atelier fælleskab, hvor kunstnere kunne få et udstillingsrum, hvor det er dem der bestemmer rammerne omkring udstillingerne. Det vil skabe en hel ny kunstoplevelse i og med, at kunstneren eventuelt selv kunne vælge hvilke værker han vil have fremme den dag, og kunstnerne er vel også de bedste til at bestemme hvordan deres udstilling skal se ud.

Selve museets rum skal også omdefineres. Når man går på museum i dag, kan man godt blive træt i ryggen efter gang tids gang gennem lokalerne. Der er sjældent siddepladser nok, og hvis der er der, er det ofte en hård bænk eller stol. Vi vil lade folk fordybe sig i kunsten i loungemiljøer omkring kunsten, så det at se på kunst bliver en afslappet og nydelsesfuld oplevelse, som det egentligt burde være hver gang på alle museer.”

Vi på cph-arts redaktion mener, at der er brug for vision, nytænkning, humanisme og æstetik indefor byplanlægning, og for større kunstinstitutioner, som tilgodeser både de etablerede kunstnere, nationale, såvel som internationale, og undergrundens. Vi har valgt at støtte dette initiativ ved at indkalde til det indledende visionsmøde, og at deltage i fremtidige møder med de kommunale og private instanser, komme med opbakning og sparring.

Hvis du har lyst til at følge udviklingen i projektet, så klik ind på Facebookgruppen ”Vil vi have et nyt kunstcenter i Ørestad?”, hvor fremtidig mødeaktivitet også vil blive annonceret. http://www.facebook.com/group.php?gid=98566972350&v=info#/event.php?eid=...

Foto: Zenia Grynberg

Event kalender

Su Mo Tu We Th Fr Sa
25
26
27
28
29
30
1
 
 
 
 
 
 
 
2
3
4
5
6
7
8
 
 
 
 
 
 
 
9
10
11
12
13
14
15
 
 
 
 
 
 
 
16
17
18
19
20
21
22
 
 
 
 
 
 
 
23
24
25
26
27
28
29
 
 
 
 
 
 
 
30
31
1
2
3
4
5
 
 
 
 
 
 
 

Bliv en forfatter!

Bliv en forfatter!